Klassiek

Doopsgezinde kerk

Prijs € 15,-

19:15 uur | inleiding gratis, wel reserveren

Haydn had één stuk waar hij zich zo mee verbonden voelde, dat hij dit op zijn begrafenis wilde laten uitvoeren. Toen hij overleed op het moment dat Napoleon Wenen binnenviel, werd hij overhaast begraven, zonder dat zijn Trauer Symfonie had geklonken. Ook tijdens een herbegrafenis gebeurde dit niet. Het Apollo Ensemble vervult in dit programma de laatste wens van Haydn, speelt nog twee symfonieën en een pianoconcert van Mozart.

Haydn die zelf zeer kritisch was over zijn eigen composities, had één stuk waar hij zich zo mee verbonden voelde dat het zijn wens was dat het op zijn eigen begrafenis uitgevoerd zou worden. Echter toen Haydn overleed viel Napoleon net Wenen binnen en Haydn werd overhaast begraven zonder dat het langzame deel van zijn Trauer symfonie zou klinken. Ook toen hij elf jaar later een officiële herbegrafenis kreeg werd zijn laatste wens niet vervuld. Wel bleek zijn hoofd gestolen te zijn….

Het Apollo Ensemble brengt in dit programma de laatste wens van Haydn in vervulling, de Trauer symfonie zal in z’n geheel klinken.

Joseph Haydn
Trauer symfonie
Symfonie Passione
Symfonie Lamentatione