Klassiek

Doopsgezinde kerk

19:15 uur | inleiding door Rudolf Nammensma

Organisatie Appassionata

Het Apollo Ensemble stelt in dit programma deze bijzondere vrouw centraal in een concertprogramma dat ook door Anna van Hannover – de vrouw van Prins Willem IV - zelf bedacht zou kunnen zijn.

Anna van Hannover kreeg in Londen klavecimbel en theorie lessen van G.F. Händel. Tijdens haar verblijf in Leeuwarden liet ze Jean Marie Leclair uit Parijs overkomen om haar les te geven. Frederik de Grote, haar penvriend, kwam naar Paleis Soestdijk om daar met haar te musiceren. Ze zong, speelde klavecimbel, fluit, componeerde en schilderde. Daarnaast adviseerde ze haar man Willem IV in staatszaken en vervulde na zijn overlijden zijn taken als regentes. Zowel Händel als Leclair droegen composities aan haar op en via Frederik de Grote kwam ze in contact met de werken van J.S.Bach.

Het Apollo Ensemble speelt sublieme muziek uit de periode van 1600 tot 1850, van barok tot vroege romantiek. Het maakt daarbij gebruik van historische instrumenten. Het ensemble brengt de schoonheid van deze muziek over op een zo breed mogelijk publiek. Professionele musici die op topniveau actief zijn.

Uitgevoerd worden:• G.F Händel Ouverture “Parnasso in Festo” HWV
• J.S. Bach Triosonate in c BWV 1079 (Musikalisches Opfer)
• U. van Wassenaer Concerto Armonico in Bes
• G.F. Händel Concerto voor klavecimbel in F opus 4/5