Klassiek

Auf dem Strom

Vocaal drieluik: 'Rondom Schubert' III

Doopsgezinde kerk

Prijs € 17,25

Doopsgezinde kerk

Prijs € 17,25

Het Vocaal drieluik keert terug naar de wortels van de Duitse liedkunst met een serie concerten ‘Rondom Schubert ’. Dit keer met de combinatie sopraan, hoorn en piano, in wisselende samenstellingen, rondom Schuberts grote lied ‘Auf dem Strom’. Steekwoorden in dit concert zijn de zee, de sterren, het bos, de jager en het thema afscheid nemen. Schubert componeerde  ‘Auf dem Strom’ voor het enige concert dat hij zelf organiseerde op 26 maart 1828, om de sterfdag van Beethoven te gedenken. Aan het strand, onder de nachtelijke sterrenhemel, denkt de hoofdpersoon aan de geliefde. 

Werken voor hoorn, sopraan en piano van Weense componisten rondom het grote lied ‘Auf dem Strom’ van Franz Schubert.

Schubert componeerde  ‘Auf dem Strom’ voor het enige concert dat hij zelf organiseerde op 26 maart 1828 om de eerste sterfdag van Beethoven te herinneren. Aan het strand, onder de nachtelijke sterrenhemel, denkt de hoofdpersoon aan de geliefde.

Joseph Lewy, de hoornist in het concert van Schubert was één van de eerste hoornisten die met ventielen speelde. Hij was virtuoos en componeerde ook. Stephen Heller maakte zijn debuut als pianist in 1825 in Wenen. Van hem staan enkele piano solo bewerkingen van liederen over zee en sterren van Schubert op het programma. De hoorn soleert in de Sonate in F van Ludwig van Beethoven. Het is een fris, klassiek werk met duidelijke structuur. Carl Gottlieb Reissiger en Otto Nicolai lieten zich door Schubert's 'Auf dem Strom' inspireren en componeerden voor hetzelfde ensemble.


Franz Schubert (1797-1828) - Auf dem Strom 

Stephen Heller (1813-1888) -  Piano solo bewerkingen van Schubert liederen: Am Meer | Abendstern | Die Gestirne |Carl Friedrich Zelter (1758-1832) - Die Braut am Gestade | Franz Lachner (1803-1890) - Vorüber! | Carl Gottlieb Reissiger (1798-1659 ) - Des Deutschen Schiffers Heimath & Erfüllte Ahnung | Joseph Rudolph Lewy ( 1802-1881) - Freundschaft oder Liebe | Otto Nicolai (1810-1849) - Die Thräne |Beethoven – Sonate voor hoorn en piano op. 17 

 

Wendeline van Houten, sopraan
Felix Peijneborgh, hoorn
Rixt van der Kooij, piano

Repertoire van o.a. Schubert, Beethoven en Spohr

Website: www.vocaaldrieluik.nl