Klassiek

Camerata Trajectina

Ode aan Sweelinck

zaterdag

15 mei   2021

  20:30 uur

Verplaatst
donderdag

14 oktober   2021

  20:15 uurDoopsgezinde kerk

Prijs € 25,-

zaterdag

15 mei   2021

  20:30 uur

Verplaatst
donderdag

14 oktober   2021

  20:15 uur
Doopsgezinde kerk

Prijs € 25,-

2021 is het 400ste sterfjaar van Sweelinck. Camerata Trajectina viert dit Sweelinckjaar meteen eerbetoon aan de ‘Orpheus van Amsterdam’

Veelzijdigheid is de leidraad in dit programma. Madrigalen, chansons, klavierwerken en Sweelincks magnus opus: de weergaloze psalmbewerkingen. Naast zijn composities betrekken we zijn internationale faam als pedagoog, de virtuoze variaties op populaire liedjes en zijn formidabele improvisatievermogen erbij. Alles uit de kast dus, met vijf zangers en vijf instrumentalisten, waaronder meesterimprovisator Patrick Ayrton.

Sweelinck, zonder enige twijfel de grootste componist uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. Sweelinck, een nationaal symbool. Nog niet zo lang geleden sierde zijn portret ons papiergeld, straten en conservatoria zijn naar hem genoemd.

Camerata Trajectina: Het muzikale geheugen van Nederland Kernleden van het ensemble zijn Saskia Coolen (blokfluit & viola da gamba). Hieke Meppelink (sopraan), Nico van der Meel (tenor) en Arjen Verhage (fluit & citer).

Met de muziek van de 16de en 17de eeuw en de eigen schoonheid van de Nederlandse taal brengt Camerata Trajectina Nederlandse geschiedenis tot leven. Speelse en theatrale presentaties spiegelen de cultuur en maatschappij van toen aan ons herkenbare heden. Voor het ensemble zijn componisten als Sweelinck, Schuyt, van Eyck en Schenk even inspirerend als propagandaliedjes van de geuzen, zeemansliederen van de VOC of minneliedekens uit het Gruuthuse-handschrift.

 

Deel deze voorstelling:   E-mail