Entertainment

Charles Groenhuijsen

Hét Amerika-college

AEGON zaal

Prijs € 21,50
incl. garderobe en pauzedrankje

AEGON zaal

Prijs € 21,50
incl. garderobe en pauzedrankje

Tijdens elke lezing wordt hem dezelfde vraag gesteld: ‘Denkt u echt dat die Amerikanen zo gek zijn om die vreselijke Donald Trump tot president te kiezen?’ Charles Groenhuijsen schreef een veelzeggend boek over Trump en volgt de Amerikaanse verkiezingen sinds 1984 op de voet als presentator, correspondent, schrijver en spreker. Hij is verslaafd aan ‘The Greatest Political Show on Earth’. Een prikkelende, dynamische lezing van een Amerikakenner.

Amerika houdt de adem in.
Nederland ook.
Die malle Amerikanen zullen toch niet…

Bij elke lezing komt de vraag weer:
“Charles, denk je nou echt dat die Amerikanen zo gek zijn om die vreselijke Donald Trump tot president te kiezen?”

Lang leek het ondenkbaar. Nu niet meer.
Donald Trump in het Witte Huis.
Wordt dat dan een soort Trumpiaans “Luxury Hotel, Resort & Casino”?
Groenhuijsen: “Deze race is onvoorstelbaar én onvoorspelbaar.”.

De titanenstrijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump zal keihard zijn.
De emoties lopen hoog op.

“Iedereen houdt van mij.”. Dit is de veelzeggende ondertitel van het boek van Charles Groenhuijsen over Donald Trump. Een typisch geval van vrolijke, Trumpiaanse overdrijving. Maar het is ook weer niet helemaal onwaar. Presidentskandidaat Donald Trump weet immers steeds meer Amerikanen te lokken met zijn lawaaiige belofte over een geheel vernieuwde en vooral sterk verbeterde versie van “The American Dream”.

Groenhuijsen volgt de Amerikaanse verkiezingen sinds 1984 op de voet als presentator, correspondent, schrijver en spreker. “Ik ben verslaafd aan ‘The Greatest Political Show on Earth’. Het is elke vier jaar weer een traktatie om er verslag van te mogen doen: De mega-ego’s, de massyhysteriemassahysterie, de geldrace en niet te vergeten het moddergooien. Niet altijd even fraai maar wel héérlijk om verslag van te doen. En nóg leuker: De race van 2016 is opwindender en spannender dan alle eerdere campagnes die ik heb meegemaakt.”.

Dit is het jaar van de dwarsliggers en buitenstaanders. Aan de linkerkant Bernie Sanders, die zichzelf socialist noemt (en dat in het conservatieve héél kapitalistische Amerika!) en kroonprinses Hillary Clinton nu op de hielen heeft gezeten. En aan de rechterkant bulldozer Donald Trump die met veel bravoure en bombast alle politieke heilige huisjes die hij tegenkomt plat rijdt. Niks is meer zeker.


In de inleiding van zijn boek over Trump schreef Charles Groenhuijsen vorig najaar al: “De afkeer van het politieke establishment zit bij veel kiezers heel diep. Dat heeft Donald Trump feilloos aangevoeld. Ook zijn felle aanval op illegale emigranten is electoraal een schot in de roos. Vanaf de eerste dag voorspellen analisten zijn voortijdige vertrek uit de race. Er wordt al gegrapt over het favoriete Bijbelboek van Trump: Exodus. Trump zelf zit nog bij Genesis. De schepping Trumps politieke ambities is – als het aan hemzelf ligt – nog maar net begonnen.

Charles Groenhuijsen houdt geen standaardverhaal. Hij past de inhoud van zijn lezing steeds aan. Vooral politiek? Meer economie? De techniek van het campagnevoeren?
Groenhuijsen modelleert zijn verhaal naar de wensen van de opdrachtgever.

Oh, en debat met zijn toehoorders vindt hij heerlijk:
“Hoe gestoord, gevaarlijk en geniaal is Donald Trump”.

Enjoy the show!

Alleen in De Harmonie

Website: www.chgroenhuijsen.com