Literair

Cultuur Café

Met Frank Westerman en Mireia Peñalver Guilleumes

Foyer

Prijs € 7,50

Foyer

Prijs € 7,50

Op elke laatste vrijdag van de maanden oktober, november, januari, februari en maart kunt u luisteren naar interviews met schrijvers of theatermakers die in de actualiteit staan. Cultuur Café is een initiatief van De Harmonie en De Culturele Onderneming en wordt mede mogelijk gemaakt door Van der Velde Boeken. Op vrijdag 25 november komt Frank Westerman naar de Harmonie. Naast Frank Westerman komt ook celliste Mireia Peñalver Guilleumes optreden.

Iedere laatste vrijdag van de maanden oktober, november, januari, februari en maart kunt u luisteren naar interviews met schrijvers of theatermakers die in de actualiteit staan. Een mooie manier om het weekend in te luiden. Houd onze website in de gaten!

Cultuur Café is een initiatief van De Harmonie en De Culturele Onderneming en wordt mede mogelijk gemaakt door Van der Velde Boeken. In de maand oktober staat Frank Westerman in de actualiteit.

Westerman groeide op in een Nederlands hervormd gezin in Assen, als zoon van een NAM-ingenieur. Hij studeerde Tropische Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Voor zijn afstudeeronderzoek verbleef hij in 1987 in Puno in het zuiden van Peru, waar hij de precolumbiaanse irrigatiemethoden van de Aymara in de Andes bestudeerde.
In die tijd schreef hij zijn eerste journalistieke reportages. In 1992 werd Westerman correspondent voor de Volkskrant in Belgrado. Als verslaggever van NRC Handelsblad bezocht hij nadien diverse internationale brandhaarden. Samen met collega-journalist Bart Rijs wist
hij als enige journalist door te dringen tot Srebrenica ten tijde van de val in 1995. Zij schreven daarover het boek Het Zwartste Scenario waarbij ze geheime VN-documenten en interviews met ooggetuigen gebruikten om de oorlogsjaren van Srebrenica te reconstrueren. Tussen 1997 en 2002 was Westerman correspondent voor het NRC Handelsblad in Moskou. Zijn laatste boek Een Woord:

‘De pen is machtiger dan het zwaard.’ We willen het graag geloven. Maar is het waar? Als kind maakte Frank Westerman de Molukse treinkapingen van dichtbij mee; als correspondent was hij getuige van de Tsjetsjeense terreur in Rusland. In Een woord een woord voert hij de lezer mee langs een reeks spraakmakende gijzeldrama's van Bovensmilde tot Beslan. Frank Westerman
test de kracht van het vrije woord onder het gewicht van de actuele aanslagen sinds Charlie Hebdo. Hij mengt zich onder terrorisme-experts in Parijs en bezoekt een oud-treinkaper die dichter is geworden. Om aan den lijve te voelen wat taal kan uitrichten tegen terreur volgt hij een training tot gijzelingsonderhandelaar in een oefendorp van de politie. Wat vermag het woord tegen de kogel? Een woord, een woord is een bevlogen zoektocht naar een weerwoord op
terreur.

Houd onze website in de gaten

Website: www.harmonie.nl