De Dijk

Prijs € 32,-
incl. garderobe

staconcert

Een bijzondere band, dat is De Dijk. In de eerste plaats dankzij de unieke combinatie van Nederlandstalige teksten en muzikale invloeden uit vele windstreken. Van Amerikaanse rock, rhythm-and-blues en soul – vooral veel soul! – en Franse chansons.
De Dijk houdt al decennia stand als een hechte vriendenclub met als kern zanger Huub van der Lubbe, zijn broer en bassist Hans van der Lubbe, toetsenist en gitarist Pim Kops, gitarist Nico Arzbach en drummer Antonie Broek.

De basis voor De Dijk wordt gelegd in de Zaanse band Stampei, waarin de broers Van der Lubbe en Nico Arzbach actief zijn. De achtkoppige formatie treedt zo’n zeven jaar veel op, maar schopt het niet verder dan een enkele single: het in 1979 verschenen Blij dat het morgen maandag is. Het drietal richt in 1981 tachtig De Dijk op en vernoemt zich daarbij naar de roemruchte Zeedijk in Amsterdam. Het eerste optreden is in Paradiso in Amsterdam, in het voorprogramma van de Belgische zanger Raymond van het Groenewoud. Het titelloze debuut verschijnt in 1982 en heeft dankzij de populariteit van Nederlandstalige popmuziek de wind meteen mee. Het album verkoopt goed, al is het succes allereerst te danken aan de sterke songs en de bespiegelende teksten, waarin de melancholie nooit ver weg is. Ze worden door Huub van der Lubbe gebracht met een enorme dosis passie – zijn handelsmerk. Bloedend hart mag inmiddels de status van Nederpopklassieker hebben, de studioversie blijft steken in de tipparade.

De Dijk, een vaste waarde in De Harmonie!

Website: dedijk.nl