Toneel

De Warme Winkel

Majakovski/Oktober

Rabobank zaal

Prijs € 22,50
incl. garderobe en pauzedrankje

Rabobank zaal

Prijs € 22,50
incl. garderobe en pauzedrankje

Dichter, tekenaar en schrijver Vladimir Majakovski (1893-1930) was de belangrijkste literaire futurist van Rusland. Een vernieuwer pur sang. Honderd jaar na de Russische Oktoberrevolutie gaat theatergroep De Warme Winkel hem te lijf. De Warme Winkel betreedt via hem een tijdperk waarin politiek niet voorbehouden was aan toneelstukjes in de media en handjeklap in vergaderzalen, maar waarin liefde politiek was en kunst een politieke daad.

De Warme Winkel maakt al jaren furore met ‘oeuvre-stukken’, waarin werk, leven en tijdgeest van een kunstenaar tegen het canvas van het heden worden gesmeten. Honderd jaar na de Oktoberrevolutie is het hoog tijd de belangrijkste literaire futurist van Rusland te lijf te gaan: Vladimir Majakovski. Hij was dichter, schrijver, tekenaar en op veel vlakken een vernieuwer, een schrijvende bonk spieren met het gezicht naar de toekomst, die uiteindelijk zelfmoord pleegde. Niet alleen zijn poëzie was nieuw, ook zijn samenlevingsvormen en de manier waarop hij dat alles naar buiten bracht, waren ongewoon.
Met ‘Majakovski/Oktober’ betreedt De Warme Winkel een tijdperk waarin politiek niet voorbehouden was aan toneelstukjes in de media en handjeklap in vergaderzalen. Het was een periode waarin liefde politiek was en kunst een politieke daad. De parallellen tussen het volk dat in het Rusland van 1917 de elites omverwierp en mensen in de hedendaagse westerse wereld zijn onontkoombaar, maar steken schril af tegen de verschillen.


Concept en spel: Dik Boutkan, Lois Brochez (stage), Annelinde Bruijs, Sara Lâm (stage), Martijn Nieuwerf, Vincent Rietveld, Mara van Vlijmen 
Eindregie: Marien Jongewaard
Regie assistentie: Rebekka Nilsson (stage)
Scenografie en lichttechniek: Julian Maiwald
Geluidstechniek: Miguel Rodriguez
Techniekassistentie: Martijn van Nunen (stage)
Kostuums: Bernadette Corstens
Productie coördinatie: Carry Hendriks 
Productie: Floortje Halters
Technische coördinatie: Hans-Peter Hulscher 
Zakelijke leiding: Silvie Dees 
Planning en verkoop: Marloes Marinussen
Bureaumanagement: Thomas Vandewalle 
Marketing en publiciteit: Sanne van de Kraats

Beeld: Aleksandr Rodchenko, 1924 © ullstein bild - United Archives / World History Archive

Met Mara van Vlijmen, Vincent Rietveld, Ward Weemhoff e.a.

Website: www.dewarmewinkel.nl

 

Enthousiaste over Majakovski/Oktober
Door recensent Gooitsen Eenling