Jazz

Duo Reinier Baas en Ben van Gelder

Hothouse Redbad Jazz

Drukkerij Van der Eems zaal 1 en 2

Prijs € 18,-

Drukkerij Van der Eems zaal 1 en 2

Prijs € 18,-

Gitarist Reinier Baas en saxofonist Ben van Gelder blijven elkaar uitdagen. Baas is een van de belangrijkste aanjagers van een nieuwe lichting Nederlandse jazzmusici en ontving in 2013 een Edison. Ook Van Gelder is geen kleine jongen. Zijn album 'Among Verticals' werd door de Volkskrant uitgeroepen tot mooiste jazzplaat van het jaar. Ook won hij de Deloitte Jazz Award.

Gitarist Reinier Baas en saxofonist Ben van Gelder stonden de afgelopen jaren meer dan 150 keer samen op het podium, maar blijven elkaar het vuur aan de schenen leggen. Zij gebruiken een uiteenlopend repertoire van onder meer Thelonious Monk en Duke Ellington als uitgangspunt voor improvisatie, maar spelen ook eigen composities, waarmee zij allebei in de prijzen vielen. Hun muziek ontstaat grotendeels ter plekke, maar verliest nooit de schoonheid, vorm en lyriek uit het oog.

Reinier Baas wordt gezien als een van de belangrijkste aanjagers van een nieuwe lichting Nederlandse jazzmusici. Hij toerde in Japan, Nieuw-Zeeland, Australië en Europa met zijn kwintet 'The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble', dat door de Volkskrant 'het hipste en spannendste jazzbandje van Nederland' werd genoemd. Zijn tweede plaat, 'Mostly Improvised Instrumental Jazz Music', werd in 2013 bekroond met een Edison. In 2015 schreef het North Sea Jazz Festival een vrije compositieopdracht aan hem uit. Het resultaat werd door NRC 'een van de hoogtepunten' van het festival genoemd.

Ben van Gelder is een autoriteit op de altsaxofoon en een componist met een eigentijdse blik. Zijn muziek is geworteld in de traditie maar onderscheidt zich door een uniek samengaan van “lyriek, energie, sierlijkheid en ritmiek”. Zijn albums Frame of Reference (2011), Reprise (2013) en Among Verticals (2016) werden met bewondering ontvangen door de Nederlandse pers. Zo werd het album Among Verticals door de Volkskrant uitgeroepen tot mooiste jazzplaat van het jaar. Hij won onder meer de Deloitte Jazz Award en sleepte recentelijk een begeerde compositie opdracht binnen van de Jazz Gallery in New York.


Reinier Baas – gitaar

Ben van Gelder – sax

Verrassende improvisaties en eigen composities van twee jazzgrootheden!

Website: www.redbad.nl