Klassiek

Prijs € 15,-

Rabobank zaal

Prijs € 15,-

Het Ardemus Quartet herbergt vier nationaliteiten en is daarmee het meest kosmopolitische gezelschap van Dutch Classical Talent. De saxofonisten wonnen afgelopen jaar de Grachtenfestival Conservatorium Concours Publieksprijs en eerder een concours voor jonge musici in Zagreb, maar nu gaan ze voor de hoogste eer. Arno Bornkamp, die als geen ander oog en oor heeft voor de grootste saxofoontalenten, roemt het hoge niveau van de vier spelers. ‘Dat hoge speelniveau wordt ondersteund door een grote spelvreugde en een aanstekelijke muzikaliteit.’
De vier gepassioneerd en gedreven musici van het Ardemus Quartet studeerden samen op het Conservatorium van Amsterdam, vanaf het eerste moment voelden zij een natuurlijke manier van samenspelen en al snel sloeg de muzikale vonk over. Het kwartet kent een samenstelling van vier nationaliteiten en heft daarmee een enorme diverse achtergrond, maar een heel coherent gevoel voor stijl. Daarbij hebben ze een hoge mate van muzikaliteit en zijn ze een opvallende aanwezigheid op het podium.

Verbonden door vriendschap en hun wederzijdse liefde voor kamermuziek, heeft dit jonge ensemble al vele Nationale en Internationale prijzen gewonnen. Hoewel er in de huidige generatie opvallend veel saxofoon kwartetten zijn, kenmerkt het Ardemus Quartet zich met hun aanstekelijke enthousiasme op het podium waardoor zij een zichtbare connectie met elkaar en met het publiek creëren.
Vanuit hun verschillende culturele achtergronden presenteert het Ardemus Quartet een programma dat hun persoonlijke verhalen met het repertoire verbindt, met als gevolg een karakteristiek en gevarieerd programma.

Ardemus Quartet: Lisa Wyss – sopraansaxofoon | Lovro Mercep – altsaxofoon | Jenita Veurink – tenorsaxofoon| Yo-yo Su – baritonsaxofoon

Gepassioneerd, vurig en gedreven. Vier jonge en veelbelovende klassieke saxofonisten met een grote liefde voor kamermuziek.
De vier musici van het Ardemus Quartet, afkomstig uit verschillende landen, leerden elkaar kennen op het Conservatorium van Amsterdam waar zij studeerden bij de gerenommeerde saxofonist Arno Bornkamp. Vanaf het eerste moment voelden zij een natuurlijke manier van samenspelen en al snel sloeg de muzikale vonk over.

Onlangs won het kwartet de eerste prijs tijdens het 13e Internationale Concours voor jonge musici 'Ferdo Livadić' in Samobor, Kroatië. Ook zijn zij geselecteerd als finalisten van het Dutch Classical Talent Concours, een Tour & Award traject waarbij zij in het volgende seizoen (2017-2018) een concerttour in Nederland zullen geven.

Begin 2016 waren zij één van de finalisten op het Storioni Toonzaal Concours waar zij de aanmoedigingsprijs wonnen en in het Grachtenfestival Conservatorium Concours waar zij de publieksprijs wonnen.  In Oktober 2015 won het Ardemus Quartet de tweede prijs op het Papandopulo Concours in Zagreb in de categorie kamermuziek en een speciale prijs voor hun uitvoering van de Six Bagatelles van Ligeti.

Naast de diverse concoursen heeft het Ardemus Quartet op verschillende festivals en in verschillende concertseries gespeeld zoals het Holland Festival, SAX14 Festival, Uitmarkt festival, Opera Forward festival, Muziekavonden St. Donat in Zadar, NJO Muziekzomer en het Grachtenfestival. Bovendien heeft het kwartet mogen spelen in het Muziekgebouw aan 't IJ, de Lisinski Zaal in Zagreb en in de Kleine Zaal van het Koninklijk Concertgebouw.

Als toevoeging op het originele saxofoon kwartet repertoire arrangeert en speelt het Ardemus Quartet werken van andere kamermuziek formaties zoals blaaskwintetten en strijkkwartetten.

Om zich artistiek te verdiepen volgt het kwartet lessen van Sven Arne Tepl (voormalig lid van het Utrecht String Quartet), Marc Danel (Quatuor Danel) en Arno Bornkamp (Aurelia Saxofoonkwartet). Bovendien kregen de vier musici masterclasses van de saxofonisten Vincent David en Jean-Denis Michat.
"Het Ardemus Saxophone Quartet is een ongelooflijk gedreven ensemble van topmusici. Naast hun technische capaciteiten ben ik erg onder de indruk van de hoge mate van muzikaliteit, hun gevoel voor stijl en hun sterke aanwezigheid op het podium."

Sven Arne Tepl, docent voor kamermuziek aan het Conservatorium van Amsterdam

"Deze vier musici, van verschillende nationaliteiten, hebben de krachten gebundeld en in de relatief korte tijd van hun bestaan een hoog niveau opgebouwd. Dat hoge speelniveau wordt ondersteund door een grote spelvreugde en een aanstekelijke muzikaliteit."

Website: dutchclassicaltalent.nl