Klassiek

Dutch Classical Talent

Diamanda Dramm

Rabobank zaal

Prijs € 15,-
incl. garderobe en pauzedrankje

Rabobank zaal

Prijs € 15,-
incl. garderobe en pauzedrankje

Alleen met je viool op het podium. Dat is zelfs bij Dutch Classical Talent nog niet vertoond. Dan heb je meer dan talent, dan ben je een podiumkunstenaar, een performer, iemand die iets meer kan dan muziekstukjes ten beste geven. Diamanda Dramm overrompelde de jury van DCT met haar moeiteloze switch tussen oud en nieuw, puur solospel en zichzelf begeleidend met basedrums. Ze kent haar klassiekers maar kreeg in 2013 ook de John Cage Award voor haar bijdrage aan hedendaagse muziek. Het belooft een concert te worden met vele gezichten.


Diamanda La Berge Dramm is een musicus die meer dan opvalt in een generatie. Ze heeft door haar unieke stijl van spelen ondanks haar jonge leeftijd al een plek ingenomen op het nationale- en internationale concertpodium, en beweegt zich moeiteloos tussen de werelden van het klassieke vioolrepertoire en de hedendaagse muziek. Vanavond zal onder andere een nieuw werk van de Turkse componist Onur Türkmen klinken; een abstract ritueel dat zich weeft tussen de melancholische poezie van de Engelstalige Dickinson en Shelley, en de Perzische Hafez. Gewapend met 'slechts' een viool, neemt ze in haar programma het publiek mee op een zoektocht naar muzikale identiteit: die leid van Heinrich Ignaz Biber tot David Dramm met Arnold Schoenberg als onwaarschijnlijke link. Identiteit is natuurlijk, net als de horizon, niet een plek waar je kunt arriveren. Voor Diamanda ligt het ergens tussen haar liefde voor muziek en haar liefde voor klank, ergens tussen traditie en improvisatie, ergens tussen haar Amerikaanse en Nederlandse wortels. 

Diamanda La Berge Dramm (1991) groeide op in Amsterdam tussen sleutelfiguren van de muzikale werelden van klassiek, modern en improvisatie. Haar spelstijl en programma’s worden gekenmerkt door een combinatie van alledrie. De afgelopen jaren gaat haar vioolspel steeds vaker met haar stem gepaard. In 2015 ontving ze de prestigieuze Kersjesprijs.

 Op haar dertiende bracht ze “Raadsels” van Louis Andriessen in premiere in het Concertgebouw tijdens het Holland Festival 2005. Sindsdien treed ze op als solist, kamermusicus en band member op festivals zoals Lucerne Festival, Zürich Tage fur Neue Musik, Grachtenfestival, Cross-Linx, en November Music. Diamanda werkte samen met gerenommeerde componisten zoals George Benjamin, Alvin Lucier, Gunther Schuller, Jürg Frey, en Georg Friedrich Haas. Momenteel werkt ze met altviolist Garth Knox aan een serie nieuwe werken die moderne strijktechnieken onderzoeken.

Op haar zestiende vertrok Diamanda naar Boston aan het New England Conservatory te studeren bij James Buswell, waar ze in 2013 de John Cage Award ontving voor haar contributie aan hedendaagse muziek. Na haar Bachelor keerde zij terug naar Nederland om bij Vera Beths te studeren aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In mei 2015 behaalde Diamanda haar Master met onderscheiding en won daarbij de Nicolai prijs voor meest bijzondere eind examen.

 Dankzij beurzen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Eigen Muziekinstrumentenfonds is Diamanda eigenaar van een nieuw instrument gebouwd door Andranik Gaybaryan. Diamanda is mede-founder van Splendor Amsterdam, een collectief van 50 topmusici die een eigen werkplaats en podium beheren. Ze is te horen op Tzadik en New World Records. 

Diamanda is als jonste lid deel van Splendor Amsterdam. Ze is te horen op Tzadik en New World Records. Diamanda studeerde in Boston aan het New England Conservatory, waar ze in 2013 de John Cage Award ontving voor haar contributie aan hedendaagse muziek. Zij keerde terug naar Nederland om bij Vera Beths te studeren aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In mei 2015 behaalde Diamanda haar Master met onderscheiding en won daarbij de Nicolai prijs voor meest bijzondere eind examen.

Sindsdien treed ze op als solist, kamermusicus en band member op festivals zoals Zürich Tage fur Neue Musik, Grachtenfestival, Lucerne Festival, Holland Festival, en November Music. Diamanda werkte samen met gerenommeerde componisten zoals Christian Wolff, Alvin Lucier, Gunther Schuller, Chaya Czernowin, en George Benjamin.

Website: www.dutchclassicaltalent.nl