Klassiek

donderdag

december

Accent zaal

Dit percussieduo is een uitstekend voorbeeld van wat Dutch Classical Talent-finalisten onderscheidt van andere musici. Jose Miñarro Sánchez en Georgi Tsenov beschouwen de klassieke muziek niet als keurig afgebakend genre, maar zoeken juist de grenzen op. De mannen bespelen de marimba; of misschien is ‘presenteren een slagwerkfeest’ een betere omschrijving, aldus de jury van Dutch Classical Talent. Het  tweetal speelt bewerkingen van bekend repertoire en nieuw werk. In een wervelende show nemen ze je mee in de muzikale evolutie van hun instrument.

Biografie:
De leden en tevens oprichters van het in Rotterdam gevestigde percussie duo ‘xSight@‘, Jose en Georgi, hebben samen in meerdere kamermuziek ensembles en orkesten gespeeld sinds 2016. Het besluit om een duo te vormen was genomen met het doel om muziek te maken met een hoger artistiek niveau dat de hedendaagse percussie ‘scene’ uitdaagt.
Het duo heeft meegedaan aan de ‘International Percussion Competition Luxembourg’ in 2018 waar zij semi-finalisten werden. Het jaar daarop wonnen zij de prestigieuze vakjuryprijs bij het Grachtenfestival Conservatorium Concours en de Dutch Classical TC, waar zij één van de winnaars zijn geworden. Het duo richt zich vooral op gearrangeerd pianorepertoire voor twee marimba’s en timmert hard aan de weg om de marimba op de kaart te zetten als solo-instrument in alle concertzalen over de hele wereld. Hun nieuwe concertprogramma ‘WoodenTouch’ is een muzikale reis van Bach tot Bartók en bevat originele stukken speciaal geschreven voor marimba duo. Als zelfstandige percussionisten volgen Georgi en Jose ook hun eigen weg. Zo spelen zij regelmatig in orkesten zoals het Doelen Ensemble en het Mannheimer Philharmoniker.

Uitvoerenden:
Jose Miñarro Sánchez, slagwerk
Georgi Tsenov, slagwerk
Programma:
·         “As One” (2006) – Gene Koshinski
·         “Goldberg Variations” Selection (Aria, 5, 6, 10, 20, 21, 29(1741) – J.S. Bach
·         “Lemuria – The Fallen Civilization” (2011) – Csaba Zoltán Marján
·         “8 on Three and 9 on Two” (2011) – Robert Marino
·         “Pelleas et Melisande Op.46 – The Death of Melisande” (1905) – Jean Sibelius (arranged by G.Tsenov)
·         New Commissioned work by Aart Strootman
“Octabones” (2007) – Adi Morag

Quote Jury: ‘Één groot slagwerkfeest en adrenaline rush! Jose en Georgi zijn een uitstekende match en weten als geen ander hun enthousiasme over te brengen op het publiek. We hebben het niet meer over een concert maar over een theatrale ervaring.’