Klassiek

Ensemble La Chambre du Roi

Mozart op natuurhoorn en darmsnaren

Oranjezaal Stadhuis

Prijs € 18,-

Oranjezaal Stadhuis

Prijs € 18,-

In de sfeervolle Oranjezaal speelt Ensemble La Chambre du Roi een programma rondom het prachtige hoornkwintet van Mozart op natuurhoorn en darmsnaren. Het kwintet wordt onder meer vergezeld door strijkkwartetten van zowel Mozart als Haydn, de ‘vader van het strijkkwartet.’ In het Noorden alleen in Leeuwarden te beluisteren, dus een concert  om niet te missen.

Duvernoy was als hoornist en componist grotendeels een autodidact. In 1788 werd hij lid (hoornist) van het Orchestre de la Comédie Italienne in Parijs, maar in 1790 stapte hij al over naar het harmonieorkest van de Nationale Garde. In 1797 werd hij hoornist en vanaf 1799 solohoornist in het orkest van de Parijse Opéra. In 1801 werd hij voor zijn solistisch werk, vooral door zijn virtuoos spel, lid van de “Chapelle Musique”.

De zes strijkkwartetten opus 20 van Haydn behoren tot de werken waardoor Haydn de bijnaam ‘de vader van het strijkkwartet’ kreeg. De kwartetten worden beschouwd als een mijlpaal in de geschiedenis. Haydn ontwikkelt compositietechnieken die bepalend zijn geweest voor de verdere ontwikkeling van het strijkkwartet.

Mozarts driedelige hoornkwintet heeft nooit de grote populariteit gekregen van diens klarinetkwintet. Onbegrijpelijk haast, want het gaat om een heel bekoorlijk en fraai geconstrueerd werk.

La Chambre du Roi

Het internationale kamermuziekensemble ‘La Chambre du Roi’ opgericht door violiste Esther Visser (barokviool, klassieke viool) heeft een repertoire van barok tot begin romantische muziek. De muzikanten die worden uitgenodigd hebben, net als de violiste, internationale ervaring en zijn specialisten in de historische uitvoeringspraktijk. In het kader van de International Young Artist’s Presentation werd het ensemble verkozen tot “Veelbelovend Ensemble 2011”. Een bijzonder doel van het ensemble is de ontdekking van onbekende muziek. Sterk verbonden met de historische bron biedt dit voor het ensemble de mogelijkheid voor een kleurrijke en levendige authentieke uitvoeringspraktijk. Een concert, in het Noorden alleen in Leeuwarden, om niet te missen.

F.N. Duvernoy: Hoornkwartet opus 2 nr. 2 | J. Haydn: Strijkkwartet opus 20 nr. 2 | W.A. Mozart: Strijkkwartet in C, KV 157 en Hoornkwintet in Es, KV 407

Ensemble La Chambre du Roi | Teunis van der Zwart – natuurhoorn | Esther Visser – barokviool | Arwen Bouw – barokviool en barokaltviool | Yoshiko Morita – barokaltviool | Marike Tuin – barokcello

Website: www.appassionata-leeuwarden.nl