Muziek

Folk! Festival

Diverse zalen

Prijs € 22,50
incl. garderobe

Diverse zalen

Prijs € 22,50
incl. garderobe

Het Folk Festival is definitief terug in De Harmonie! De beroemde folkmuziek ontstond in Ierland maar heeft in de loop van de tijd heel Europa bereikt. Voor de tweede keer wordt een avond vol folkmuziek georganiseerd waarbij goede bieren en fijne whisky’s worden geschonken in de sfeer van een Ierse pub. Dit jaar zijn verschillende stijlen folk te beluisteren, o.a. Irish Folk, Americana, Singer Songwriters en Balkanfolk.


Het Folk Festival is definitief terug in De Harmonie! De beroemde folkmuziek ontstond in Ierland maar heeft in de loop van de tijd heel Europa bereikt.
Voor de tweede keer wordt een avond vol folkmuziek georganiseerd waarbij goede bieren en fijne whisky’s worden geschonken in de sfeer van een Ierse pub. Dit jaar zijn verschillende stijlen folk te beluisteren, o.a. Irish Folk, Americana, Singer Songwriters en Balfolk.

AD VANDERVEEN
Singer-songwriter
Ad vanderveen maakte in de jaren tachtig naam als de Nederlandse Neil Yong, tegenwoordig wordt hij geroemd als één van de meest gerespecteerde singer-songwriters in de hedendaagse rootsrock /americana scene. Vanderveen`s muziek omvat een groot aantal stijlen, van intieme akoestische tot expressieve en uitgebreide elektrische improvisaties met een band. Het publiek zal hem nu van zijn “rustige” kant meemaken. Samen met zijn muziek- en levenspartner Kersten de Ligny zal hij akoestische nummers spelen waaronder een aantal van zijn nieuwste CD `The Barn Basics` die dit jaar uitgebracht wordt.

JOINT STRING FRIENDS

Folkband

Op het Irish Folkfestival vorig jaar maakten de bezoekers al met veel genoegen kennis met Joint String Friends die in de foyer sfeer brachten. Dat smaakt naar meer. Met hun wortels in de Keltische folk heeft de Leeuwardense folkband Joint String Friends zich ontwikkeld tot een veelzijdig muzikaal gezelschap met een breed palet aan muzikale stijlen. Van een Hongaarse csardas wordt de overstap gemaakt naar Ierse jigs en gaat Mark Knopfler vooraf aan een fraaie hora. JSF staat garant voor aanstekelijke folk- en wereldmuziek, vol energie en plezier.

Line - up

Peter Adema: banjo, (bas)gitaar, bodhran, cajon en diverse percussie-instrumenten
Nico de Koning: viool, altviool, gitaar, basgitaar, cajon en mandoline
Bas Meijer: viool, altviool en zang
Menno Schilstra: zang, gitaar, basgitaar, stompbox en mondharmonica.

OTTO GROOTE ENSEMBLE (DLD)
Singer songwriter
Otto Groote bezingt in zijn lyrische liedjes het 'blauwe licht van het Noorden'. Hij zingt in zijn 'moedertaal' Plattdeutsch. Zijn liedjes gaan over de mensen en het ons ook vertrouwde landschap van het Noorden. Het liedprogramma bestaat uit melodieuze ballades en up tempo songs met sterke bluegrass-ritmes. Otto Groote weet met zijn warme stem, de variatie in zijn liedjes en begeleid door twee rasmuzikanten, Matthias Malcher (gitaar en zang) en bassist en zanger Ralf Strotmann, als geen ander het publiek te boeien.


SIDARO
Sidaro speelt traditionele Europese volksmuziek, folk en klezmer, gebruikmakend van vele instrumenten waaronder accordeon, contrabas, klarinet en viool. Temperamentvolle gypsy, een Zweedse polka of Oud-Nederlandse Anglois, de band draait er zijn hand niet voor om. Op het festival komt Sidaro met ‘balfolk’-dansers, geeft dansuitleg en nodigt het publiek uit om mee te doen.

line-up:

- Martijn Versteegh, klarinetten, thin-whistles, schalmei
- Jantien Schaap, viool, zang
- Niels Smit Duyzentkunst, Contrabas, Gitaar
- Auke Eringa, accordeon, trekzak, bouzouki, zang

FLING | A Sunny Day in The Rain
Fling speelt akoestische Ierse muziek. En hoewel diep geworteld in de traditie ontstijgt de muziek van Fling deze door de zeer eigenzinnige aanpak en persoonlijke visie.        

Dat komt met name naar voren in de arrangementen, de eigen composities en de oorspronkelijke teksten.

Fling belicht minder de ‘all together now!’ kant van de Ierse muziek maar de meer melancholieke kant van de Ierse psyche. Fling brengt een buitengewone, aanstekelijke en magische avond van verhalen gevat in een stormvloed aan wilde melodieën, zacht klagende airs en ontroerende ballades. 

Hoewel de intensiteit soms neigt naar die van Rock ’n Roll  gebruikt Fling traditionele instrumenten. Evertjan ’t Hart bespeelt de magische Uilleann pipes (Ierse doedelzak), Low Whistles en bouzouki, Annemarie de Bie neemt een krachtige en lyrische zang partij voor haar rekening, evenals de Ierse dwarsfluit, en de bodhrán (Ierse trommel). Siard de Jong blinkt uit op, fiddle, bouzouki en whistle, met als ondersteuning het stevige gitaarspel van Philip Masure.

Sinds 2009 reist Fling langs de theaters van Nederland, dit jaar met het programma 'A Sunny Day In The Rain'. Over de voorstelling 'De Vuurtorenwachter' uit 2014 meldt het Friesch Dagblad: 'Annemarie de Bie is niet alleen een knap fluitiste, maar ook een begenadigd zangeres. Haar welluidende alt heerst over het concert; ze zingt spatzuiver en met haar lichaamstaal voegt ze daar de belangrijkste gevoelswaarde aan toe…het is voortdurend genieten. Daarnaast wordt een overwegend deel van het concert ingevuld met de instrumentale reels en jigs…een mooie serie. Evertjan ’t Hart op zijn uilleann pipes en Siard de Jong op viool en een enkele keer met een whistle of de bouzouki, voelen elkaar nauwkeurig aan, begeleid door de vaak ook bassende Philipe Masure.'

De formatie heeft vier cd’s uitgebracht, achtereenvolgens The Wild Swans At Coole, The Blackbird, Lost in Dunkineely en A Ditch near Cree. Over de laatste cd schrijft Leeuwarder Courant: 'De zang van Annemarie de Bie, kraakhelder en expressief, tilt de liedjes mooi boven zichzelf uit. Fling is geen groep waarbij de laarzen stampen en de Guinness in het rond spettert. De groep speelt zeer verzorgd en zo klinkt deze cd ook weer. Vakwerk, maar ook weer niet zo steriel dat het bier erbij doodslaat.'

geluid: Hans Wijnbergen | licht: Annelies Smeenge | podiumtechniek: Pieter Prins

‘Drops of Green’ Irish Folk op zijn best
‘Drops of Green’ ontmoette elkaar voor een optreden in de
‘Temple bar Pub’ in het hart van Dublin. Wat was bedoeld als een
kleinschalig optreden veranderde in avond met een volle pub en een heel
enthousiast publiek. Na deze avond was de band ‘Drops of Green’ geboren.
Ze begonnen met elkaar muziek te maken en ontwikkelde hun eigen
muziekstijl. De band kreeg steeds meer optredens en zo vergaarde zij ook
steeds meer bekendheid. ‘Drops of Green’ heeft al door heel Ierland en
Engeland gespeeld met meerder uitverkochte concerten. Ze zijn net terug
van een tour door Amerika en Australia en op 23 september staan ze bij
ons in De Harmonie.

In de afgelopen jaren is de band uitgegroeid tot een prominente band in
de wereld van Irish Folk Muziek. Ook hebben zij een tien maandelijkse
tour gehad in Las Vegas. Het gaat niet om wat ze spelen, maar om hoe ze
het spelen. Dit is wat deze band zo uniek maakt. Zij maken traditionele
liedjes helemaal eigen. Zo eigen dat je er bij moet zijn om het te
geloven.

De Band
Lee Campion: Gitaar en Vocals
Ross Hennessy: Mandolien en Vocals
Jimi Ring: Gitaar, Bas Gitaar en Vocals.
Seán Kearny: Akkordion en Vocals.

Dubh Linn
Dubh Linn bestaat uit 3 beste vrienden die al 6 jaar samen
muziek maken en al dertig jaar muziek spelen. Voorheen heette deze band
Finnegans Wake. Sinds kort heten zij Dubh Linn genaamd naar de oude naam
voor de stad Dublin. Op de gitaar speelt Paddy Leonard, op de fluit en
Bodrán Sean Brennan en op de accordeon speelt Declan Armstrong

Irish pub Paddy O’Ryan serveert Iers bier

Website: www.harmonie.nl