Theatercollege

Geert Mak

Een theatercollege over de geschiedenis van Europa

donderdag

december

Rabobank zaal

Meet & greet na afloop

donderdag

december

Rabobank zaal

Meet & greet na afloop

Geert Mak is volgens DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk de beste geschiedenisleraar die je je kunt wensen. In 2004 verscheen Maks bestseller In Europa. De toegankelijke schrijver en historicus vertelt in dit theatercollege over de geschiedenis van Europa, met als leidraad de twintigste eeuw. Waar ging het toch mis met Europa? Na afloop kunt u tijdens een Meet & Greet persoonlijk met Geert kennismaken.

Geert Mak is schrijver en historicus. In 1992 brak hij het grote publiek door met het boek De engel van Amsterdam. Daarna volgden bestsellers als Hoe God verdween uit Jorwerd (1996) De eeuw van mijn vader (1999), De Brug (boekenweekgeschenk 2007) en Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika (2012). In 2016 verscheen De levens van Jan Six, het verhaal van een invloedrijke familie en de stad. In dit boek verhaalt hij over de bekende Amsterdamse patriciërsfamilie door vier eeuwen heen.

Eind 2017 kreeg Geert Mak uit handen van koningin Maxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor zijn gehele oeuvre. ‘Door zijn ongeëvenaarde verteltrant heeft hij de geschiedenis voor velen tot leven gewekt. En niet alleen de geschiedenis van Nederland, maar ook die van Europa’, aldus de voorzitter van het fonds. Mathijs van Nieuwkerk omschreef hem in DWDD als de beste geschiedenisleraar die je je kunt wensen.

In 2004 verscheen In Europa, de neerslag van een reis die Geert Mak, in opdracht van NRC Handelsblad, maakte door Europa. Direct na verschijning was het boek een enorm succes. Het werd verkozen tot boek van het jaar. Meer dan 500.000 exemplaren gingen inmiddels over de toonbank en de rechten werden aan veertien landen verkocht. Het boek lag vertaald in boekhandels in Parijs, New York en Berlijn en werd ook in het buitenland enorm geprezen. Drie jaar na het verschijnen van In Europa zond de VPRO 35 afleveringen uit van de gelijknamige documentairereeks. In de Nederlandse bibliotheken is het boek het meest uitgeleende boek.

Dit college gaat over Europa, waarbij de geschiedenis van de twintigste eeuw de leidraad is. Geert Mak reisde naar Londen, Stalingrad en Madrid, langs de bunkers van Berlijn, bekeek de geparfumeerde kleerkasten van Helena Ceauescu in Boekarest en de speelgoedauto’s in een verlaten crèche in Tsjernobyl. Geert Mak vraagt zich openlijk af: waar ging het mis met Europa?

Het college gaat ook over het verleden en wat het verleden met ons doet. Het gaat over verscheurdheid en onwetendheid, over historie en angst, over armoede en hoop, over alles wat ons nieuwe Europa scheidt en bindt.

Geert Mak probeert in dit college de grote lijn van de geschiedenis van Europa te verbinden met de leefwereld van iedereen en hij verwerkt in dit college allerlei opmerkelijke details.

Website: www.geertmak.nl