Klassiek

Grote componisten in de wereldgeschiedenis

Mozart en de Franse revolutie

Rabobank zaal

Prijs € 12,50

Rabobank zaal

Prijs € 12,50

Een kunstwerk is niet los te zien van de tijd waarin het ontstond. Dat geldt ook voor muziek. De Franse Revolutie vormde een enorme bedreiging voor het Habsburgse huis. Mozart en zijn tekstdichter Da Ponte kregen daar mee te maken. Tenslotte was de Franse koningin Marie Antoinette een zuster van de keizer en zij stond op het punt onthoofd te worden. Zou de vlam overslaan naar Wenen? Componisten beleefden moeilijke tijden. Met beeld en geluid.

Een kunstwerk is niet los te zien van de tijd waarin het ontstond. Dat geldt ook voor muziek. De Franse Revolutie en de angst daarvoor klinkt door in het Wenen van Mozart. Beethoven had eerst veel op met Napoleon, later een stuk minder. En in Frankrijk zelf zijn zelfs componisten aan te wijzen die meebewogen met het politieke klimaat. De wereldgeschiedenis is van grote invloed geweest. Op zowel Verdi en Shostakovitsch als op hun collega’s destijds. Toen Finland binnen het invloedsgebied kwam te liggen van het Russische Rijk werd het overbekende Finlandia van Sibelius verboden. En toch zag men kans dit werk ongestraft uit te voeren. Deze cursus voert u in beeld en geluid door de roerige geschiedenis van de muziek. En belicht een andere kant van componisten en hun oeuvre. Met beeld, geluid en Rudolf Nammensma.
Mozart en de Franse Revolutie | di 25 okt
Beethoven en Napoleon | di 13 dec
Verdi en de Italiaanse eenwording | di 7 feb
Shostakovitsch en Tsaar Stalin | di 4 apr

Mozart en de Franse Revolutie
De Franse Revolutie vormde een enorme bedreiging voor het Habsburgse huis. Mozart en zijn tekstdichter Da Ponte kregen daar mee te maken. Tenslotte was de Franse koningin Marie Antoinette een zuster van de keizer en zij stond op het punt onthoofd te worden. Zou de vlam overslaan naar Wenen? Componisten beleefden moeilijke tijden. Met beeld en geluid.

Door Rudolf Nammensma

Deze voorstelling is onderdeel van de serie Cursus Grote Componisten