Klassiek

Grote componisten in de wereldgeschiedenis

Beethoven en Napoleon

Kleine zaal

Prijs € 12,50

Kleine zaal

Prijs € 12,50

Een kunstwerk is niet los te zien van de tijd waarin het ontstond. Dat geldt ook voor muziek. Toen Napoleon zich tot keizer kroonde was het over en uit met de bewondering die Beethoven voor hem koesterde. En er waren meer componisten die Napoleon liever zagen gaan dan komen. Maar er waren er ook die op hun beurt door Napoleon zelf gekoesterd werden. Zoals Joseph Haydn. Die kreeg zelfs bewaking, zodat hem niets zou overkomen. Met beeld en geluid.

Een kunstwerk is niet los te zien van de tijd waarin het ontstond. Dat geldt ook voor muziek. De Franse Revolutie en de angst daarvoor klinkt door in het Wenen van Mozart. Beethoven had eerst veel op met Napoleon, later een stuk minder. En in Frankrijk zelf zijn zelfs componisten aan te wijzen die meebewogen met het politieke klimaat. De wereldgeschiedenis is van grote invloed geweest. Op zowel Verdi en Shostakovitsch als op hun collega’s destijds. Toen Finland binnen het invloedsgebied kwam te liggen van het Russische Rijk werd het overbekende Finlandia van Sibelius verboden. En toch zag men kans dit werk ongestraft uit te voeren. Deze cursus voert u in beeld en geluid door de roerige geschiedenis van de muziek. En belicht een andere kant van componisten en hun oeuvre. Met beeld, geluid en Rudolf Nammensma.
Mozart en de Franse Revolutie | di 25 okt
Beethoven en Napoleon | di 13 dec
Verdi en de Italiaanse eenwording | di 7 feb
Shostakovitsch en Tsaar Stalin | di 4 apr

Beethoven en Napoleon
Toen Napoleon zich tot keizer kroonde was het over en uit met de bewondering die Beethoven voor hem koesterde. En er waren meer componisten die Napoleon liever zagen gaan dan komen. Maar er waren er ook die op hun beurt door Napoleon zelf gekoesterd werden. Zoals Joseph Haydn. Die kreeg zelfs bewaking, zodat hem niets zou overkomen. En dan in thuisland Frankrijk: daar zagen componisten die gevierd waren onder de koningen aan het werk te blijven, zelfs toen na Napoleon de nieuwe Bourbons op de troon plaats namen.  Door dit alles heen speelt ook het Weense Congres, waarop Beethoven een rol heeft gespeeld. Met beeld en geluid.

Door Rudolf Nammensma

Website: www.harmonie.nl

Deze voorstelling is onderdeel van de serie Cursus Grote Componisten