Toneel

Het Nationale Theater en Toneelgroep Oostpool

Het Duel

donderdag

14

februari
2019

20:30

Rabobank zaal

Prijs € 24,50
incl. garderobe en pauzedrankje

19:30 uur | inleiding gratis, wel reserveren

donderdag

14

februari
2019

20:30Rabobank zaal

Prijs € 24,50
incl. garderobe en pauzedrankje

19:30 uur | inleiding gratis, wel reserveren

Klein maar fijn. Dat geldt zeker voor Anton Tsjechovs korte roman Het duel. Leven, dood en liefde: alle grote thema's uit de wereldliteratuur komen voor in deze parel van de Russische schrijver (1860-1904). Voor het eerst wordt dit spannende verhaal over de dolende dertiger en intellectueel Lajevski in ons land op de bühne gebracht. Joris Smit en Jacob Derwig spelen de hoofdrollen. Wie haalt de trekker over?

In een mondaine badplaats leidt een gemeenschap van Russische kolonisten een bevoorrecht leven te midden van de lokale islamitische bevolking. Eén van hen is de dolende dertiger Lajevski (Joris Smit), die hier naartoe is gevlucht met zijn Nadezjda. Zij heeft voor hem haar man in Sint Petersburg in de steek gelaten. Maar de subtropische hitte, het nietsdoen en de bijtende commentaren van de andere Russen trekken een zware wissel op de relatie van de jonge geliefden. Vooral de rigide bioloog Von Koren (Jacob Derwig) neemt Lajevski scherp de maat: “In het belang van de mensheid en in hun eigen belang moeten dergelijke mensen worden vernietigd.” Von Korens provocaties leiden tot de ultieme ‘survival of the fittest’: een duel op leven en dood.

De bekende Tsjechov-vertaler Charles B. Timmer schreef: “Eigenlijk behoort Het duel tot Tsjechovs grote toneelstukken, alleen is het ditmaal in de vorm van een novelle gegoten.” Voor het eerst wordt deze toneeltekst nu voor het Nederlandse toneel bewerkt – een primeur van een ‘nieuwe’ avondvullende Tsjechov.


Tekst: Anton Tsjechov | bewerking: Jacob Derwig en Jeroen De Man | regie: Jeroen De Man | met: Jacqueline Blom, Violet Braeckman, Jacob Derwig, Hein van der Heijden, Rabbi Jallo, Teun Luijkx, Joris Smit en Jaap Spijkers

Topacteurs vertolken de enige roman van meesterschrijver Anton Tsjechov.

Website: www.hnt.nl www.toneelgroepoostpool.nl