Toneel

Het Nationale Theater | Erik Whien

Every Brilliant Thing

Kies een datum / tijd:

Bovenzaal

Prijs € 21,50
incl. garderobe en pauzedrankje

dinsdag

21 februari   2023

  20:30 uur
woensdag

22 februari   2023

  20:30 uur
donderdag

23 februari   2023

  20:30 uur
Bovenzaal

Prijs € 21,50
incl. garderobe en pauzedrankje

Een kind van zeven begint te schrijven aan een lijst met alle dingen die het leven de moeite waard maken. Als er een miljoen dingen op staan, blijkt de lijst, die begon als steun voor een depressieve moeder, een reddingsboei voor het inmiddels volwassen kind. De solo Every Brilliant Thing (gespeeld door Tamar van den Dop of Bram Suijker) is hartverwarmend, humoristisch en hoopvol, dicht gespeeld op en met het publiek.

1. IJs.
2. Watergevechten.
3. Laat opblijven en dat je dan tv mag kijken.
4. Het woord briljant.
5. Dingen met strepen.
6. Achtbanen.
7. Struikelende mensen.

Een kind van zeven begint te schrijven aan een lijst met alle dingen die het leven de moeite waard maken. Terwijl het kind opgroeit, groeit de lijst mee. De stem van Nina Simone. De geur van oude boeken. Dromen dat je vliegt. Als er een miljoen dingen op staan, blijkt de lijst, die begon als steun voor een depressieve moeder, een reddingsboei voor het inmiddels volwassen kind.

Every Brilliant Thing is een “hilarisch grappige” (The Guardian) voorstelling, waarbij je als publiek medeverteller wordt van een hartverwarmend en hoopvol verhaal dat met een ontwapende echtheid een licht schijnt op depressie. Een unieke collectieve theaterervaring met een swingende soundtrack van jazz en blues. Over hoever we willen gaan voor de mensen van wie we houden, een warm pleidooi voor compassie en een liefdevolle ode aan het leven. 

Twee versies van één verhaal
Duncan Macmillan (People, Places & Things) schreef dit stuk op zo’n manier dat het door elke acteur gespeeld kan worden, ongeacht gender(identiteit), leeftijd, etc. Hij daagt de spelers uit – bij Het Nationale Theater afwisselend Tamar van den Dop en Bram Suijker -– uit er een eigen draai aan te geven, met persoonlijke referenties en toevoegingen aan de lijst. Zo ontstaan twee verschillende versies van hetzelfde verhaal en maken de bijdragen van de medevertellers in de zaal elke avond uniek.  

Nagesprek op 21 februari
Dit nagesprek vindt plaats in de theaterfoyer na afloop van de voorstelling. Hier staan 7 stoelen voor 7 mensen om mee te doen aan het nagesprek (7 is een terugkerend getal in de voorstelling). De 7 stoelen staan om een tafel heen, waarop goed zichtbaar voor iedereen een tafelkleed ligt. Op dit tafelkleed zien we een oningevulde lijst. 
De gespreksleider en deelnemers aan het gesprek gaan net als het personage uit de voorstelling met elkaar op zoek naar de dingen die het leven de moeite waard maken. Is het liefde, de natuur, geld? Hoe komt het dat deze dingen een verschil maken? En wat gebeurt er als je ze niet meer kunt zien of ervaren

Troostlijst – muziekinstallatie Every Brilliant Song
Muziek is een belangrijk onderdeel van de voorstelling. Het personage vindt er troost in, blijdschap, herinneringen. Eigenlijk vertelt het personage diens levensverhaal aan de hand van muziek. In ons leven speelt muziek ook een belangrijke rol. Voor de troostlijst gaan we op zoek naar muziek waardoor we getroost worden. In de foyer staat een installatie waar bezoekers muziek kunnen luisteren waardoor andere bezoekers getroost worden. 
Als bezoeker kun je zelf ook een troostnummer toevoegen aan de lijst en zo breiden we gedurende de tournée telkens de troostlijst uit. We delen en luisteren elkaars troostmuziek met aan het einde een prachtige afspeellijst.


Tekst: Duncan Macmillan
Regie: Erik Whien
Spel: afwisselend Tamar van den Dop of Bram Suijker
Fotograaf: Fred Debrock
Vvideografen: Huub Laurens en team

Een liefdevolle ode aan het leven

NRC Handelsblad: “De mooiste monoloog van het jaar […] een theatrale spijkerbom van menselijke veerkracht, liefde en troost.”

 

Deel deze voorstelling:   E-mail