Toneel

Het Nationale Theater

De wereld volgens John

donderdag

16

mei
2019

20:15

AEGON zaal

Prijs € 27,50
incl. garderobe en pauzedrankje

19:15 uur | inleiding gratis, wel reserveren

donderdag

16

mei
2019

20:15AEGON zaal

Prijs € 27,50
incl. garderobe en pauzedrankje

19:15 uur | inleiding gratis, wel reserveren

Yan K., Vinnie en John doen het klotewerk voor een low cost carrier. Ze stoppen enorme benzineslurfen in goedkope Easyjets en breken regelmatig het wereldrecord bagage-afhandeling. De dames en heren van de vliegende klasse mogen denken wat ze willen, maar zonder Yan, Vinnie en John zou de globetrottende wereld snel tot stilstand komen. ‘Ik doet er ech wel toe’, staat er op Yans trotse T-shirt. Maar dan wordt hij dood aangetroffen in het apenhok van Blijdorp. In De wereld volgens John vertelt John Landschot het ongelooflijke verhaal hoe het in godsnaam zover kwam. 


De wereld volgens John is genoemd naar het (im)populaire personage John Landschot uit The Nation (gespeeld door Bram Coopmans). Landschot, de populistische politicus uit aflevering 2 van The Nation keert samen met een aantal personages uit The Nation terug in De wereld volgens John.
Heeft u The Nation niet gezien? Geen probleem: De wereld volgens John is ook geschikt voor wie de eerdere delen heeft gemist!
De Wereld volgens John is een opgefokt verhaal over mannenvriendschap. Maar ook een oergeestige aanklacht van de ‘normale Nederlander’ die zich in toenemende mate stoort aan de mensen die zijn ‘gave land’ te grabbel gooien: graaiende bazen, klagende nieuwkomers en vrouwen die hun natuurlijke plek niet kennen. Net als bij The Nation gaat Eric de Vroedt weer op onderzoek in Den Haag. Dit keer verruilt hij de Schilderswijk voor Duindorp.

De wereld volgens John is  een opzwepende mix van stand-up comedy, muziek, video en zelfs dans, en  is een spin-off van de succesvoorstelling The Nation. De structuur lijkt op die van de film Trainspotting, waarbij de voorstelling start met het slot: de hoofdpersoon dood in het apenhok in de dierentuin. Hoe is dat gekomen en hoe is hij daar terechtgekomen?


Tekst Joeri Vos en Eric de Vroedt | concept & regie Eric de Vroedt | regie assistentie Abdel Daoudi | met Mourad Baaiz, Bram Coopmans, Hein van der Heijden, Emmanuel Ohene Boafo, Vanja Rukavina, Whitney Sawyer, Betty Schuurman en Joris Smit | dramaturgie Willemijn Barelds | decorontwerp Maze de Boer |  geluidsontwerp Florentijn Boddendijk en Remco de Jong |  lichtontwerp Bernie van Velzen |  fotografie Sarah Carlier en Joris Smit

Een nieuw meesterwerk van Eric de Vroedt

Website: www.hnt.nl