Toneel

Het Nationale Theater

The Hairy Ape Show

donderdag

16

mei

20:15

AEGON zaal

Prijs € 27,50
incl. garderobe en pauzedrankje

19:15 uur | inleiding gratis, wel reserveren

donderdag

16

mei

20:15AEGON zaal

Prijs € 27,50
incl. garderobe en pauzedrankje

19:15 uur | inleiding gratis, wel reserveren

In 1921 schreef Eugene O’Neill ‘The Hairy Ape’. Een grillig stuk over Yank, een hardwerkende arbeider met grote dromen. Nadat hij door een oogverblindende vrouw voor ‘harige aap’ is uitgemaakt, gaat Yank op zoek naar zijn plek in de samenleving. Eric de Vroedt maakt een radicaal nieuwe versie van dit meesterwerk: een 'larger than life'-voorstelling met lichteffecten en de snelheid van een videoclip. Een theatershow als een technoparty.

Bijna honderd jaar later maakt Eric de Vroedt een radicale nieuwe versie van O’Neills meesterwerk en kiest daarmee – na ‘Race’ en ‘The Nation’ – opnieuw voor een stuk waarin maatschappelijke verbondenheid centraal staat. Ditmaal richt hij zijn aandacht op de ‘boze witte mens’: de hardwerkende burger die – terecht of onterecht – verongelijkt is en zich miskend voelt. Een testosteronbom vol mannelijk zweet en ongerichte frustraties over de zoektocht van een gewone man, die kopje onder dreigt te gaan in de woeste wateren van de globalisering.


Tekst: Eugene O’Neill | vertaling: Joeri Vos | regie: Eric de Vroedt | spel: Mourad Baaiz, Bram Coopmans, Sallie Harmsen, Emmanuel Ohene Boafo, Vanja Rukavina, Betty Schuurman en Joris Smit

Een nieuw meesterwerk van Eric de Vroedt

Website: www.hnt.nl