Toneel

Het Nationale Toneel

RACE

AEGON zaal

Prijs € 28,25
incl. garderobe en pauzedrankje

AEGON zaal

Prijs € 28,25
incl. garderobe en pauzedrankje

Een razendsnelle advocatenshow over racisme en leugens Het debuut van Eric de Vroedt als artistiek leider bij het Nationale Toneel is RACE van David Mamet. Dit stuk, over de vernietigende gevolgen van (positieve) discriminatie, vertelt het verhaal van twee gehaaide topadvocaten, de een zwart, de ander wit. Zij verdedigen een rijke, witte zakenman die ervan verdacht wordt een zwarte vrouw te hebben aangerand. Hoe zwart-wit is deze zaak eigenlijk? RACE is een advocatenshow met visueel spektakel en dubbelzinnige acts. Met Mark Rietman, Hein van der Heijden, Werner Kolf en Romana Vrede.

https://youtu.be/_3pv47yocow

Een razendsnelle comedyshow over racisme, vrouwenrechten en leugens
Twee gehaaide topadvocaten – de ene zwart, de ander wit – worden benaderd door de rijke, witte zakenman Charles Strickland. Hij wordt ervan beschuldigd een zwarte vrouw in een hotel te hebben aangerand. Terwijl de media hem al hebben berecht als ‘seksist’ en vooral als ‘racist’, beweert hij onschuldig te zijn. Als de zwarte stagiaire Susan zich iets teveel met de zaak bemoeit, barst op het advocatenkantoor een vlijmscherpe strijd los waarbij schuld, seks, leugens en ras een venijnige cocktail vormen. Hoe zwart-wit is deze zaak eigenlijk?
David Mamet schreef in 2009 deze heftige – en succesvolle – komedie met provocatieve humor en snelle dialogen. David Mamet won de prestigieuze Pulitzerprijs voor zijn toneelstuk Glengarry Glen Ross en hij kreeg twee keer een Oscarnominatie, voor zijn filmscenario’s The Postmen Always Rings Twice en Wag the Dog.
"RACE is een toneelstuk over leugens. Het gaat over rassenverschillen, over het feit dat iedereen hier (bewust dan wel onbewust) nog steeds naar handelt en over de leugens die we elkaar hierover vertellen”, aldus David Mamet over zijn stuk.
Regisseur en onze nieuwe artistiek leider Eric de Vroedt (o.a. Glengary Glen Ross, Fresh Young Gods en Mighty Society 1-10) ensceneert RACE als een razendsnelle comedyshow met visueel spektakel en dubbelzinnige songs.


Tekst: David Mamet Vertaling: Pieter Hilhorst Regie: Eric de Vroedt Spel: Hein van der Heijden, Werner Kolf, Mark Rietman en Romana Vrede

Website: www.nationaletoneel.nl