Klassiek

Holland Baroque en topvocalisten

Die gesungene Kunst der Fuge

Doopsgezinde kerk

Prijs € 18,-

Doopsgezinde kerk

Prijs € 18,-

De ‘Kunst der Fuge’, gezongen door vocale topsolisten en gespeeld door Holland Baroque. Op een vrij eenvoudig thema baseerde Bach veertien fuga’s en vier canons. In de loop van het stuk wordt de manier waarop hij dit thema in meerdere stemmen uitwerkt steeds ingenieuzer. Bach noteerde niet voor welke instrumenten hij Die Kunst der Fuge had bedoeld. Harry van der Kamp schreef daarom een vocaal arrangement voor Die Gesungene Kunst der Fuge. J.S. Bach / H. van der Kamp: Kunst der Fugue, BWV 1080, in een vocaal-instrumentale bewerking. Joowon Chung – sopraan n.n. - sopraan Marnix de Cat - altus Charles Daniels – tenor Harry van der Kamp – bas

Kunst der Fuge
Het bijzondere van een groot kunstwerk is dat je er nooit op raakt uitgekeken of uitgeluisterd. Steeds ontdek je weer nieuwe aspecten en elementen. Het hoeft niet eens liefde op het eerste gezicht te zijn, vaak komen de schoonheden pas langzamerhand in je bewustzijn en groeit het besef dat het werk blijvend iets aan je leven toevoegt, dat het voortdurend nieuwe geheimen prijsgeeft. Zo’n kunstwerk is voor mij Bachs laatste werk: Die Kunst der Fuge.

Op een vrij eenvoudig thema baseerde Bach veertien fuga’s en vier canons. In de loop van het stuk wordt de manier waarop hij dit thema in meerdere stemmen uitwerkt steeds ingenieuzer. Het is een belevenis om het stuk live te ondergaan. Je zit echt op het puntje van je stoel en valt van de ene verbazing in de andere. De muziek zit niet alleen geweldig in elkaar, maar is ook wonderschoon en poëtisch. Bach noteerde niet voor welke instrumenten hij Die Kunst der Fuge had bedoeld. Harry van der Kamp schreef het vocaal arrangement voor Die Gesungene Kunst der Fuge.

Holland Baroque
Na een tour met alle zes de Brandenburgse Concerten duikt Holland Baroque opnieuw in een belangrijk opus van Johann Sebastian Bach. Dit keer spelen zij Die Kunst der Fuge, Bachs onvoltooide zwanenzang. Het is ingetogen, op contrapuntische principes gebaseerde kamermuziek. Contrapunt is het verband tussen twee of meer onafhankelijke stemmen. Johan Sebastian Bach zag dit als de kern van de muziek, en hij was een meester in componeren van contrapuntische muziek. De spannende zoektocht naar de mogelijkheden van deze wonderschone en poëtische muziek in een intieme strijkersbezetting met klavecimbel maakt dit concert tot een niet te missen belevenis.

J.S. Bach / H. van der Kamp: Kunst der Fugue, BWV 1080, vocaal-instrumentale bewerking.


Vocaal arrangement: Harry van der Kamp

Holland Baroque en vocale topsolisten
Gesualdo Consort met:

Joowon Chung - sopraan
Lucie Chartin – sopraan
Marnix de Cat - altus
Charles Daniels - tenor
Harry van der Kamp - bas

Website: www.apassionata-leeuwarden.nl