Visueel theater

Hotel Modern & Arthur Sauer

De Grote Oorlog

donderdag

17

januari

20:30

Rabobank zaal

Prijs € 24,50
incl. garderobe en pauzedrankje

donderdag

17

januari

20:30Rabobank zaal

Prijs € 24,50
incl. garderobe en pauzedrankje

Van 1914 tot 1918 schreven miljoenen soldaten vanuit de loopgraven brieven aan hun dierbaren. Hotel Modern maakt hun ervaringen voelbaar in een miniatuurfilmset met landschappen van het westelijk front in WOI, nagebouwd met zaagsel, potgrond, roestige spijkers en peterselie. Gefilmd, levensgroot geprojecteerd en live van een soundtrack voorzien door Arthur Sauer. 'De Grote Oorlog' heeft al over de hele wereld successen gevierd.

Hotel Modern maakt de ervaringen van die soldaten voelbaar. Op het toneel staat een miniatuur filmset, waarop de landschappen van het westelijk front zijn nagebouwd met zaagsel, potgrond, roestige spijkers en peterselie als bomen. Het resultaat wordt gefilmd en levensgroot geprojecteerd. Gerauschmacher Arthur Sauer levert het geluid. Gesproken getuigenissen en authentieke brieven van soldaten begeleiden de beelden.

De Grote Oorlog ging in 2001 in première, won diverse prijzen en werd een wereldhit: de voorstelling speelde o.a. in Parijs, Rome, Moskou, Milaan, Hong Kong, Singapore, Australië en Los Angeles.


Concept: Herman Helle en Arthur Sauer | scenario: Herman Helle, Pauline Kalker en Arlène Hoornweg | spel (in wisselende samenstelling): Maartje van den Brink, Menno Vroon, Laura Mentink, Arlène Hoornweg, Herman Helle en Pauline Kalker | toneelbeeld: Herman Helle | geluidsconcept en live Gerauschmacher: Arthur Sauer | brieven en teksten: soldaat Prospert Eyssautier, Max Beckmann, Erich Maria Remarque e.a. | techniek: Joris van Oosterhout (met dank aan Edwin van Steenbergen)

Ontroerend, visueel spektakel

Website: allesvoordekunsten.nl

‘Brieven en dagboekfragmenten komen tot leven bij deze theaterervaring, die schrijnend, krachtig en tegelijkertijd zo eenvoudig is, dat je er tranen van in je ogen krijgt.’ Daily Post

‘Het publiek grinnikt om hun morbide inventiviteit in het oproepen van gruweltaferelen. En is tegelijkertijd diep onder de indruk van het ‘realisme’ waarmee speelgoedsoldaatjes hier veranderen in rottend kanonnenvlees.’ Vrij Nederland

‘Het is net echt. Het is de enige juiste stijl om het onvoorstelbare draaglijk te maken. (…) deze voorstelling, die stil maakt, doet een ongekend beroep op de verbeelding.’ NRC Handelsblad

‘De Grote Oorlog’, een van de indrukwekkendste producties uit het prachtige oeuvre van het Rotterdamse collectief, ontving meerdere theaterprijzen en was over de hele wereld te zien. “Het is de enig juiste stijl om het onvoorstelbare draaglijk te maken. (…) Deze voorstelling, die stil maakt, doet een ongekend beroep op de verbeelding.” (NRC Handelsblad)