Toneel

ITA-ensemble | Ivo van Hove

Gevechten en metamorfosen van een vrouw

woensdag

21

september
2022

20:15 uur

Grote zaal

Prijs € 27,50
incl. garderobe en pauzedrankje

19:15 uur | inleiding gratis, wel reserveren

korting met dbiebpas

woensdag

21

september
2022

20:15 uurGrote zaal

Prijs € 27,50
incl. garderobe en pauzedrankje

19:15 uur | inleiding gratis, wel reserveren

korting met dbiebpas

Op een dag stuit Édouard Louis op een foto van zijn moeder toen ze twintig jaar oud was. Een gelukkige jonge vrouw vol hoop, vol dromen. Maar hijzelf kent zijn moeder alleen maar als totaal ongelukkig, gevangen in een routineus leven als huisvrouw. Wat is er in die twintig jaar gebeurd? Dat is het uitgangspunt van het nieuwe boek van Édouard Louis dat door ITA in wereldpremière voor het toneel wordt bewerkt met Marieke Heebink en Majd Mardo.

Het werk van Édouard Louis is radicaal persoonlijk. Zijn romans zijn extreem autobiografisch maar ook maatschappelijk urgent. Hij wil de arbeidersklasse een stem geven, mensen die zelden in de literatuur en op het toneel aan bod komen.

Édouard Louis gaf Ivo van Hove al in een vroeg stadium de kans om zijn meest recente werk over zijn moeder te lezen. Vorig jaar maakte van Hove Gevechten en metamorfosen van een vrouw met Marieke Heebink en Majd Mardo. We zien hoe zijn moeder elke dag moet vechten tegen een dominante mannenwereld waarin ze haar talenten en dromen niet kan realiseren. Ze mag zelfs geen rijles nemen. Het kost haar twintig jaar om zich te bevrijden. Ze verlaat haar man, laat alles achter en vestigt zich in Parijs.

Na Wie heeft mijn vader vermoord, het vaderboek is er nu het moederboek. Hans Kesting was de vader. Marieke Heebink speelt nu de moeder. Édouard Louis zelf wordt vertolkt door Majd Mardo.

Ivo van Hove over Gevechten en metamorfosen van een vrouw: 'Na boeken waarin geweld centraal stond verraste Édouard Louis me met een tekst waarin naast geweld tederheid de toon aangeeft. Het boek beschrijft de moeizame gevechten van een vrouw om zichzelf te zijn, zelf keuzes te maken. Maar het is vooral ook een langzame toenadering van een moeder en een zoon.’


Van: Édouard Louis
Regie, vertaling & bewerking: Ivo van Hove
Scenografie & licht: Jan Versweyveld
Kostuumontwerp: An d’Huys
Muziek: George Dhauw
Dramaturgisch advies: Johan Reyniers
Particulier producent: Bertil van Kaam
Met: Marieke Heebink, Majd Mardo

'De acteurs weten in enkele verstilde scènes de onderliggende kwetsbaarheid van de personages te vinden. Vooral Heebink doet dat magistraal: in haar rol traceert ze met grote precisie de ontwikkeling van een vrouw die ondanks decennia van liefdeloosheid toch nooit gebroken is.' - NRC

'En daar is ze dan: de moeder, schitterend belichaamd door Marieke Heebink' – de Volkskrant

 

Deel deze voorstelling:   E-mail