Klassiek

Italia in Londra

Rabobank zaal

Prijs € 32,50
incl. garderobe en pauzedrankje

Rabobank zaal

Prijs € 32,50
incl. garderobe en pauzedrankje

De gelauwerde Italiaanse sopraan Gemma Bertagnolli rijgt de successen aaneen. Haar concertrepertoire is omvangrijk, evenals het aantal operarollen dat zij heeft gespeeld. Ze excelleerde bijvoorbeeld als Pamina in ‘Die Zauberflöte’ en als Susanna in ‘Le Nozze di Figaro’. De in barokmuziek gespecialiseerde UNICEF-ambassadrice Bertagnolli laat zich in ‘Italia in Londra’ opnieuw van haar allerbeste kant zien.

Gemma Bertagnolli, sopraan

Geboren in het Italiaanse Bolzano, begon sopraan Gemma Bertagnolli haar muzikale loopbaan al zeer jong aan het conservatorium van haar geboortestad. Ze volgde talrijke masterclasses en is veelvuldig prijswinnares van nationale en internationale concoursen, waaronder de Francesco Viñas Prijs voor de beste Mozart-interpretatie. Haar loopbaan voerde haar langs de belangrijkste podia en festivals wereldwijd, zoals onder meer de Salzburger Festspiele, Maggio Musicale Florence, Teatro della Scala in Milaan, Teatro Regio Torino, Opernhaus Zürich, de Berliner Staatsoper, Accademia Santa Cecilia in Rome, Théâtre des Champs Elysées in Parijs, Concertgebouw Amsterdam en de Bayerische Staatsoper München.
Gemma Bertagnolli is vooral als barokzangeres zeer gevraagd en gevierd en geldt als belangrijk interpreet van in het bijzonder de Italiaanse barokmuziek. Ze werkte daarin samen met dirigenten als Rinaldo Alessandrini (Concerto Italiano), Giovanni Antonini (Giardino Armonico), Alfredo Bernardini (Ensemble Zefiro), Fabio Biondi (Europa Galante), Ivor Bolton, Christophe Coin, Ottavio Dantone (Accademia Bizantina), Alessandro de Marchi (Academia Montis Regalis), René Jacobs, Ton Koopman, Trevor Pinnock, Christophe Rousset of ensembles als het Freiburger Barockorchester en de Akademie für Alte Musik Berlin.
Gemma zingt een omvangrijk concertrepertoire, dat reikt van Bach, Händel en Pergolesi, tot Mozarts sacrale muziek, Beethovens Negende Symfonie, zowel als Mahlers Tweede en Vierde Symfonie. Haar operarepertoire bevat rollen als Sophie (Rosenkavalier), Amenaide (Tancredi), Pamina (Zauberflöte), Ismene (Mitridate) en Susanna (Le Nozze die Figaro). In opera- en concertuitvoeringen werkte Gemma Bertagnolli met talrijke gerenommeerde dirigenten zoals Daniele Gatti, Fabio Luisi, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Ennio Morricone, Riccardo Muti en Wolfgang Sawallisch.
Bertagnolli maakte ook vele CD’s, waarbij de barokmuziek centraal staat. Ze is onder meer te horen in de Vivaldi Editie van het label Naïve. Haar recentste opnamen zijn die met Händels Venus & Adonis (cantates en sonates) mit Ensemble Zefiro, Alessandro Scarlatti’s Nisi Dominus/Salve Regina, „Passionate Baroque Arias“ met Ensemble Cordia en „Christmas at San Marco“ met Vocal Consort Dresden. Gemma Bertagnolli zet zich verder in als ambassadrice voor UNICEF.


Dorothee Oberlinger, blokfluit

De in 1969 in Aken geboren Dorothee Oberlinger studeerde blokfluit in Keulen, Amsterdam en Milaan. Als ‘instrumentalist van het jaar’ werd zij in 2008 in Duitsland onderscheiden met de gerenommeerde Musikpreis Echo Klassik voor haar opname met Italiaanse sonates. Haar debuut maakte Oberlinger in 1997 in de Wigmore Hall in Londen, toen ze de eerste prijs won bij het internationale concours SRP/Moeck. Sindsdien is Dorothee Oberlinger regelmatig te gast bij de grote festivals en concertseries in heel Europa, Amerika en Azië.
Oberlinger geeft concerten met het door haar in 2002 opgerichte Ensemble 1700, maar speelt ook als solist met gerenommeerde barokensembles en orkesten als de Sonatori de la Gioiosa Marca, de Akademie für Alte Musik Berlin, London Baroque, de Academy of Ancient Music, Zefiro en het voormalige Musica Antiqua Köln. Behalve aan de barokmuziek uit de 17e en 18e eeuw, wijdt Oberlinger zich steeds opnieuw ook aan de hedendaagse muziek voor blokfluit. Zo werkte ze mee aan de meest recente cd ‘Touch’ van het Zwitserse popduo Yello.

Sinds 2004 is Dorothee Oberlinger als docent verbonden aan het Mozarteum in Salzburg, waar ze leiding geeft aan het Instituut voor Oude Muziek. Verder heeft ze sinds 2009 de artistieke leiding van de Arolser Barockfestspiele.