Jazz

Hothouse Redbad Jazz

Accent zaal

Accent zaal

Hij maakt al 45 jaar compromisloze muziek en weet van geen ophouden. In het imposante oeuvre van Jasper van 't Hof komen jazz, free jazz, rock, jazzrock, elektronica, solopianoconcerten, wereldmuziek en kerkorgels op wonderbaarlijke wijze samen. Van 't Hof, voor het eerst in lange tijd weer in eigen land te horen, heeft een gloednieuw ¼-tet gecomponeerd waarin vier generaties Nederlandse jazzmusici bijeenkomen.

Pianist-componist Jasper van ‘t Hof is recent met een nieuw Nederlands ¼-tet gekomen.
De man uit Enschede die al vijfenveertig jaar zijn eigen compromisloze muziek maakt weet van geen ophouden. Jasper van ’t Hof (1947) heeft een imposant oeuvre waarin jazz, ‘free jazz’, rock, jazzrock, elektronica, solopianoconcerten, wereldmuziek en kerkorgels samen komen. Hij speelde met vele grote namen uit de jazz: rietblazers Charlie Mariano & Archie Shepp, gitaristen Philip Catherine & Wim Overgaauw, drummers Pierre Courbois & Alphonse Mouzon. En ga zo nog maar even door.

De productiviteit van Jasper van ’t Hof is overweldigend en voor zijn complete reeks platen heb je een aparte kast nodig. Vrijwel al zijn grote noten gaan voor het leeuwendeel aan Nederland voorbij.
Gelukkig is hij nu voor het eerst in jaren vanuit zijn thuisland actief; Jasper heeft een gloednieuw ¼-tet waarin vier generaties Nederlandse jazzmusici bijeenkomen.

De muziek die ze spelen is geheel akoestisch, en alle stukken zijn speciaal door Van ’t Hof voor dit ¼-tet gecomponeerd. De composities hebben de typische Jasper-klank. Zeer emotionele, persoonlijke structuren en lyrische lijnen die plotseling uitmonden in uitzinnige pianosolo’s waarin je Jaspers rijke muzikale loopbaan terug hoort. Het is deze bijzondere mix, deze ‘very open jazz’ die het album ‘No hard shoulder’ volkomen tijdloos maakt.

Dick de Graaf – sax

Frans van der Hoeven – bas