Junior Company | Het Nationale Ballet

JONGEREN € 15,-

19:00 uur | dansvoorafje

18.30 uur | Openbare les en Meet 'n greet

Benieuwd naar de sterren van de toekomst? De dansers van de Junior Company schitteren. Vanavond brengen zij een wereldpremière van topchoreograaf Juanjo Arqués 'Fingers in the air' op beeldende wijze tot leven. Daarnaast voeren de bevlogen dansers 'In The Future' van de Nederlandse meester Hans van Manen op. Een energieke, swingende, grappige en verrassende choreografie op de pulserende, jazzy muziek van David Byrne. Subliem spel van kleuren en lichamen! Verder worden er de Pas de Six en de Tarantella uit het uit 1842 stammende ballet klassieke ballet Napoli van de Deense choreograaf August Bournonville gedanst.

In de vijf jaar van haar bestaan heeft de Junior Company haar bestaansrecht royaal bewezen met geslaagde (inter)nationale tournees. Een aantal van de dansers heeft inmiddels de overstap naar het grote corps de ballet gemaakt, soms zelfs in hoofdrollen. Maar ze dansen vanavond uiteraard ook mee, met de andere sterren van de toekomst, in een aantrekkelijke en uitdagende ‘triple bill’ voor twaalf dansers. Naast een het nieuwe werk 'Fingers in the air' van Juanjo Arques wordt ‘In The Future’ opgevoerd, een ballet dat Hans van Manen in 1986 maakte voor het Scapino Ballet. De energieke, swingende, grappige en verrassende choreografie staat voor het eerst op het repertoire van Het Nationale Ballet. De kostuums van Keso Dekker – van voren groen, van achteren rood – spelen een belangrijke rol. Ze benadrukken het sublieme spel van kleuren en lichamen dat Van Manen speelt op de pulserende, jazzy muziek van David Byrne. Verder worden er de Pas de Six en de Tarantella uit het uit
1842 stammende ballet klassieke ballet Napoli van de Deense choreograaf August
Bournonville gedanst.

Voorafgaand aan de voorstelling, om 18.30 uur, kunt u een openbare les bijwonen geleid door Ernst Meisner waarin hij u achtergrondinformatie zal geven over De Company en de samenstelling van het programma. Deze inleiding is gratis, maar dient wel gereserveerd te worden.

Juanjo Arques: Fingers in the air (wereldpremière) Hans van Manen: In The Future (Junior Company première) August Bournonville: Pas de Six en Tarantella (klassieke werken)

Dansvoorafje door talentklas Atrium Sneek o.l.v. Jacqueline Veldhuis

Jonge toptalenten van Het Nationale Ballet op tournee

Website: www.operaballet.nl

Theaterparadijs ****
(In the future:) “Geen wonder dat Van Manen de Mondriaan van de dans wordt genoemd. Alles wat dans ademt krijg je hier aangereikt. De muzikaliteit, het no nonsense. De beweging spreekt voor zich, het is allemaal klare ballet taal. Daar valt niks aan te begrijpen. What you see is what you get. Puur genieten zowel voor de dansers als voor het publiek.”