Klassiek

maart

Accent zaal

14:00 uur | inleiding gratis, wel reserveren

Pianospel? De Hongaarse Klára Würtz heeft het van kinds af in de vingers. Al op haar tiende soleerde ze in Japan, Italië en Griekenland. Tien jaar later was ze finaliste op het GPA Internationaal Piano Concours in Dublin. Het applaus waaide ook westwaarts: in 2003 debuteerde ze in Carnegie Hall in New York. Qua optredens kan ze inmiddels achtendertig Amerikaanse staten afvinken. Op Hollandse bodem speelde ze met violiste Emmy Verhey en Janine Jansen. Daarnaast maakt ze deel uit van het fameuze Klaviertrio Amsterdam. In De Harmonie laat ze de ‘Goldberg Variaties’ van Bach fonkelen. Puur goud.

Klára Würtz werd geboren in Budapest/Hongarije en debuteerde als soliste op 10 jarige leeftijd in Japan, Italië en Griekeland. Op veertienjarige leeftijd werd ze toegelaten tot de Ference Liszt Muziekakademie waar zij studeerde bij Zoltán Kocsis, Ferenc Rados en György Kurtág en kreeg een beurs van András Schiff om bij hem in Engeland lessen te volgen. Op 20 jarige leeftijd won zij de 1ste prijs van het E. Pozzoli Pianoconcours in Milaan en was finaliste in het GPA Internationaal Piano Concours in Dublin. Vanaf 1991 stond Klára onder contract bij Columbia Artists Management, New York en speelde honderden concerten in 38 verschillende staten van Amerika. Ook nam ze deel aan verschillende internationale festivals.
In 2003 debuteerde Klára Würtz in de Carnegie Hall in New York en de Boston Symphony Hall met het Boston Symphony Orchestra o.l.v. Bernard Haitink. In datzelfde jaar gaf zij een succesvol solodebuut in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw.

Ook als kamermusicus is zij zeer actief, zij maakt deel uit van Klaviertrio Amsterdam, vormt zij een duo met celliste Timora Rosler met wie zij de Beethoven cellosonates opgenomen heeft en speelde samen met violisten als Janine Jansen, Emmy Verhey en Dmitri Makhtin.

Zij nam meer dan 30 cd’s op. Haar opname van de Mozart pianosonates is al 15 jaar een referentie-opname. De opname uit 2012 van de Beethoven vioolsonates met de jonge Hongaarse topviolist Kristóf Baráti oogstte internationaal de hoogste lof.
Klára woont met haar gezin in Amsterdam en is hoofdvak docente aan het Utrechts Conservatorium.

Programma: Bach – Goldberg Variaties

De goudkoorts van pianiste Klára Würtz