Klassiek

Smell of Bliss

Rabobank zaal

Rabobank zaal

In ‘Smell of Bliss’ gaat stervioliste Liza Ferschtman de confrontatie aan met dansers. Zij wordt gedwongen een nieuwe balans te vinden tussen de intensiteit van haar vioolspel, haar fysieke aanwezigheid en de verstilling die de dans oproept. Volgens Trouw bevat ‘Smell of Bliss’ de indrukwekkendste dansscène van het seizoen 2013-2014. In het jaar waarin LeineRoebana 25 jaar bestaat brengt zij deze succesvolle voorstelling opnieuw in het theater.

In 2016 is het 25 jaar geleden dat Andrea Leine en Harijono Roebana hun carrière als choreografenduo begonnen. Vanaf het begin sloeg hun eigenzinnige werk aan en werd naam gemaakt met bijzondere samenwerkingsprojecten met musici en componisten van wereldfaam. In het jubileumjaar herneemt LeineRoebana het succesvolle ‘Smell of Bliss’ – met volgens Trouw “de indrukwekkendste dansscène van het seizoen 2013-2014” – in de Nederlandse concertzalen. Stervioliste Liza Ferschtman gaat de confrontatie aan met de dansers en wordt gedwongen een nieuwe balans te vinden tussen de intensiteit van haar vioolspel, haar fysieke aanwezigheid en de verstilling die de dans oproept. Naast ijkpunten uit de westerse klassieke muziek – Bach, Bartók – speelt Ferschtman een stuk van de Indonesische componist Iwan Gunawan. “Dit is een gedroomde samenwerking; het huwelijk tussen dans en muziek wordt niet alleen bezegeld, het trouwboekje is van een verguld randje voorzien.” (Trouw ****)

Werken van Heinrich Ignaz von Biber, Béla Bartók, Johann Sebastian Bach, Luciano Berio en Iwan Gunawan

Choreografie: Andrea Leine en Harijono Roebana | viool: Liza Ferschtman

Website: leineroebana.com

NRC Handelsblad ****:
“Ronduit schitterend is het slotbeeld van de stilstaande Uri Eugenio, in wiens borstkas de pompende naweeën van zijn dans langzaam wegebben, tot rust gebracht door de serene schoonheid van Ferschtmans spel.”

Theaterkrant ****:
“Vanuit het rijk gevulde fysieke reservoir aan bewegingen van LeineRoebana kan van alles komen opwellen. Warme vibraties, felle uithalen. Speelsheid en sensualiteit. Hunkering en wanhoop. Vertwijfeling en liefde.”