Klassiek

januari

Rabobank zaal

10:30 uur | Masterclass

Weinig pianisten zijn in staat om publiek en kunstredacteuren steevast in vervoering te brengen. Maar de Bulgaarse meesterpianiste Marietta Petkova lukt het. Zij ontfutselt elke Steinway sterrenmuziek, mede dankzij haar authenticiteit en veelzijdigheid. Op haar tiende won ze de Grand Prix van het Nationale Piano Concours Bulgarije. Het Amsterdamse Concertgebouw kreeg ze ademstokkend stil met Rachmaninov. “Of het nu Bach, Brahms of Liszt is, Petkova speelt fenomenaal,” schreef HP/De Tijd. NRC: “Indrukwekkende virtuositeit. Trouw: “Bij Petkova luister je nooit naar noten, maar louter naar verhalen.” Leeuwarder Courant: “Een fenomenale pianiste met een fabelachtige techniek, voor wie de kwalificatie ‘vijf sterren’ ontoereikend is.”

Marietta Petkova werd geboren aan de Donau, in Roese, Bulgarije. Zij studeerde in Sofia, Wenen (bij Paul Badura-Skoda), Banff (als Resident Artist) en in Amsterdam, waar zij in 1994 bij Jan Wijn haar studie afrondde met een 10 met onderscheiding. Daarnaast volgde zij tien jaar lang lessen bij de befaamde pianist György Sebök, die een sleutelrol in haar muzikale ontwikkeling heeft gespeeld.

Nog maar 10 jaar oud, won Marietta Petkova in 1978 de Grand Prix van het Nationale Piano Concours van Bulgarije. Dit was de eerste van een serie prijzen en finaleplaatsen in Italië, Tjechoslowakije, Bulgarije, Portugal, Oostenrijk en Zwitserland (Concours Clara Haskil). In Nederland was zij o.m. winnares van het Eduard Flipse Concours. In 1993 werd haar door de Fondation Nicolas Ledoux en de Raad van Europa de prestigieuze titel ‘Lauréate Juventus’ toegekend.

In 1992 trad Marietta Petkova voor het eerst op in Nederland. Voor het tv-programma ‘Jonge Mensen op het Concertpodium’ vertolkte zij het 3e Pianoconcert van Rachmaninov met het Radio Symfonie Orkest. Vervolgens overrompelde zij pers en publiek met Rachmaninov-recitals in Amsterdam (Concertgebouw) en Nijmegen (De Vereeniging). ‘Petkova grandioos’ en ‘Pianiste Petkova: ideale Rachmaninov’, kopten De Telegraaf en NRC Handelsblad. Met haar live-opnames uit Lausanne van Rachmaninov’s complete Etudes-Tableaux en Preludes zijn door de internationale pers bejubeld.

Tegenwoordig geniet Marietta Petkova een florerende carrière. Zij staat bekend om haar authenticiteit en veelzijdigheid. ‘Of het nu Rachmaninov, Bach, Brahms of Liszt is, Petkova speelt fenomenaal’, schreef HP/De Tijd over haar populaire cd ‘Encores’ (toegiften). Ook werd zij al eens de ‘ideale Mozart-pianiste’ genoemd n.a.v. haar cd met het Concertgebouw Kamerorkest.

Marietta is Steinway Artist en heeft een succesvolle live-cd-serie op het label Bloomline, getuige vijfsterren-recensies in NRC Handelsblad voor de pianoconcerten van Chopin en Schumann (‘even bedwelmend als onontkoombaar’) en in Luister voor de Sonate van Liszt (‘Met een onblusbaar innerlijk vuur vinden zowel de duivelskunsten als de poëzie hun weg onder Petkova’s lenige vingers’). Op haar cd ‘En Face’ speelt zij Bach en Beethoven, live opgenomen in Het Koninklijk Concertgebouw. In 2017 verscheen haar nieuwste dubbelalbum met de 24 Preludes van Skrjabin en Chopin.

Programma: ‘4 Ballades’ van Chopin, ‘Preludes Boek 1’ van Debussy, ‘Preludes’ van Rachmaninov [o.v.b.]

Meesterpianiste Marietta Petkova betovert toetsen

Website: www.mariettapetkova.com