Marietta Petkova

Rabobank zaal

Prijs € 22,50
incl. garderobe en pauzedrankje

Rabobank zaal

Prijs € 22,50
incl. garderobe en pauzedrankje

‘Witgloeiende poëzie’, ‘verbijsterende virtuositeit’, ‘grenzeloze verbeeldingskracht’: recensies in de internationale pers spreken boekdelen. Pianiste Marietta Petkova blijft verbazen. Ook als ze preludes van componisten Johann Sebastian Bach, Sergej Rachmaninov en Frédéric Chopin ten gehore brengt. Schitterende pianojuwelen die dankzij haar enorme talent nog meer glans krijgen.

“Marietta Petkova weet dat de muze een vogel is, die niet door dwang gekooid mag worden. Zo passeerden de preludes vrij als gedachten, die in hun vlucht de blik meenemen naar het vermoeden van een achterliggende waarheid die overal rondwaart, maar nergens is.” (Pianowereld)

De Preludes van Chopin en Rachmaninov behoren tot de mooiste romantische pianomuziek. Poëtische verstilling, razende virtuositeit, vlinderachtige lichtheid en diepe emotie, alles komt voorbij in een organische aaneenschakeling van muzikale miniaturen. In luttele seconden wordt de luisteraar meegevoerd naar een wonderlijke wereld vol fantasie en emotie. Oorspronkelijk was de Prelude een muzikaal voorspel, een improvisatie met een vrije vorm, om sfeer te scheppen. Bach gebruikte haar als inleiding tot zijn beroemde fuga's. Gaandeweg werd de Prelude een zelfstandige compositie. Het bekendst zijn die van Chopin, die in navolging van Bach vierentwintig stuks aaneenreeg tot één betoverende spanningsboog. Ook Rachmaninov componeerde uiteindelijk 24 Preludes, waarin hij de Russische ziel volledig blootlegt. Marietta Petkova brengt deze schitterende pianojuwelen als geen ander over het voetlicht. De internationale pers prees haar "witgloeiende poëzie", "verbijsterende virtuositeit" en "grenzeloze verbeeldingskracht" . Haar Chopin-vertolkingen zijn "even bedwelmend als onontkoombaar” (NRC). Slavische romantiek is Marietta Petkova op het lijf geschreven. En dankzij de polyfonische helderheid van haar spel is Bach altijd aanwezig.

Programma (onder voorbehoud van wijzigingen):
Bach: Sechs Kleine Präludien BWV 933-938
Sergej Rachmaninov: Preludes uit opus 23 en 32
Frédéric Chopin: Preludes opus 28

Even bedwelmend als onontkoombaar

Website: www.mariettapetkova.com