Klassiek

Peter Phillips en Rob Wijnberg

Grote Kerk

Grote Kerk

1610: aan de wieg van de verlichting. Monteverdi schrijft ‘Orfeo’, Gesualdo schrijft noten die zelfs nu nog modern aandoen en Galileo zet met een nieuwe publicatie de wetenschap op haar kop. 2016: is vooruitgang wel zaligmakend? Vier eeuwen later laat Rob Wijnberg ons met oude componisten tot nieuwe inzichten komen. Het Nederlands Kamerkoor ontmoet filosoof en journalist Wijnberg tijdens een lezing en concert over het vooruitgangsdenken.

Het Nederlands Kamerkoor ontmoet filosoof en journalist Rob Wijnberg in een lezing en concert
over het vooruitgangsdenken.

1610: we staan aan de wieg van de verlichting. Een omslagpunt in kunst en wetenschap. Monteverdi schrijft Orfeo en vindt daarmee bijna eigenhandig de opera uit, maar componeert vervolgens een aartsconservatieve mis. Gesualdo, moordenaar en prins, schrijft noten die zelfs nu nog modern aandoen. Galileo zet met een nieuwe publicatie de wetenschap op zijn kop, en jaagt het Vaticaan tegen zich in het harnas. 2016: is vooruitgang wel zaligmakend? Hoever moeten we gaan? Vier eeuwen later laat Rob Wijnberg ons met oude componisten tot nieuwe inzichten komen.

De legendarische dirigent Peter Phillips, oprichter van de Tallis Scholars, keert na zijn succes in 2014 terug bij het Nederlands Kamerkoor. "Peter Phillips maakt oude koormuziek enerverend"
schreef NRC Handelsblad.

Nicolas Gombert - Magnificat VI