Klassiek

Via Crucis

AEGON zaal

AEGON zaal

De lijdensweg van Christus, meesterlijk verklankt in ‘Via Crucis’ van Franz Liszt, eindigt in Gubaidulina’s witte wereld van sneeuw en kou. Waar belanden we: in de hemel of in de hel? In een fijnzinnige mis-en-espace van Neil Wallace leidt Reinbert de Leeuw de ensembles door twee van zijn lijfstukken. In 1986 nam hij ‘Via Crucis’ op met het Nederlands Kamerkoor, een indrukwekkende opname die een Edison won.

De lijdensweg van Christus, zo meesterlijk verklankt in Liszts Via Crucis, eindigt in
Gubaidulina’s witte wereld van sneeuw en kou. Waar belanden we, in de hemel of in de hel? In een fijnzinnige mis-en-espace van Neil Wallace, leidt Reinbert de Leeuw de ensembles door twee van zijn lijfstukken.

Dirigent en pianist Reinbert de Leeuw (1938) heeft al decennia lang een fascinatie voor de late Liszt, in het bijzonder Via Crucis. In 1986 nam hij het werk op met het Nederlands Kamerkoor, een opname die een Edison won. Zijn opname voor viool en piano uit 2013 won ook een Edison. "Reinbert de Leeuw geeft iedere noot een enorme zeggingskracht. Compositie, klank, interpretatie en concentratie vormen een sublieme eenheid. Dat is de ware virtuositeit”, aldus het juryrapport.

Franz Liszt - Via crucis
Sofia Gubaidulina - Jetzt immer Schnee