Opera

Nederlandse Reisopera

La traviata

AEGON zaal

Prijs € 39,50
SERIEPRIJS € 29,50
incl. garderobe en pauzedrankje

AEGON zaal

Prijs € 39,50
SERIEPRIJS € 29,50
incl. garderobe en pauzedrankje

Verontwaardigde reacties vielen Guiseppi Verdi ten deel toen hij in 1852 het levensverhaal van de gevallen prostituee Violetta Valéry als uitgangspunt nam voor de opera 'La traviata'. Verdi had een persoonlijke band met het verhaal: hij leefde ongehuwd samen met een voormalige operazangeres met een reputatie die niet smetteloos was. Verdi creëerde een opera met veel bekende melodieën die niemand onberoerd laat. Floris Visser regisseert, de muzikale leiding is in handen van Ilych Rivas. Met o.a. Consensus Vocalis, het Orkest van het Oosten, Urška Arli Gololii (Violetta Valéry), Jesus Garcia (Alfredo Germont), Anthony Michaels-Moore (Giorgio Germont).


Haar leven lijkt één groot feest. De gevierde courtisane Violetta Valéry heeft alles wat haar hartje begeert: rijke minnaars, vrienden en geld. Maar dan wordt ze verliefd op de jonge Alfredo. Alfredo’s vader, Giorgio Germont, keurt de relatie af en overtuigt haar ervan dat ze zijn zoon moet verlaten, om de reputatie van zijn familie te redden. Violetta breekt met Alfredo, die hier woedend om is!  Hij weet  niet dat Violetta op dit moment al ernstig ziek is. Alfredo komt tot inkeer wanneer hij zich realiseert welk offer Violetta voor hem heeft gebracht. Samen met zijn vader bezoekt hij Violetta op haar sterfbed, maar hij is te laat: Violetta sterft in de armen van haar geliefde…

 

De meeslepende muziek van Verdi, met veel bekende melodieën, sluit perfect aan op het verhaal en laat niemand onberoerd. 

De regie is in handen van de Nederlandse regisseur Floris Visser: zijn enscenering van Orphée et Eurydice bij de Reisopera werd in 2015 door het publiek gekozen tot Opera van het Jaar.

 

We kunnen ons nu nauwelijks meer voorstellen hoe verontwaardigd er werd gereageerd toen Verdi het levensverhaal van de prostituee Violetta Valéry als uitgangspunt nam voor een opera. Het thema van de gevallen vrouw die haar liefde moet opgeven en die sterft aan tuberculose, werd niet gezien als een respectabel onderwerp voor een theaterstuk. Maar Verdi was vastbesloten. Hij had immers ook een persoonlijke band met het verhaal. Hij leefde ongehuwd samen met een voormalige operazangeres wier levensloop niet bepaald als 'smetteloos' te boek stond. La traviata kan worden gezien als een antwoord van de componist op de geruchten en roddels, maar Verdi's artistieke ambities reikten verder. Hij zag het onderwerp als een probleem van zijn tijd en vatte het dan ook meer op als een moralistische parabel dan als een realistisch drama. Het thema van de vrouw die van de weg is geraakt (want dat betekent tra viata) kreeg in zijn opera een diepgaande en veel omvattende interpretatie die ook vandaag de dag niemand onberoerd kan laten.

 

La traviata is een coproductie van de Nederlandse Reisopera en Scapino Ballet Rotterdam

Website: www.reisopera.nl

Deze voorstelling is onderdeel van de serie Opera

Regisseur Floris Visser was te gast in De Ochtend van 4, live vanuit Enschede

★★★★ - Theaterkant