Opera

Nederlandse Reisopera

Siroe, re di Persia

AEGON zaal

Prijs € 39,50
SERIEPRIJS € 29,50
incl. garderobe en pauzedrankje

AEGON zaal

Prijs € 39,50
SERIEPRIJS € 29,50
incl. garderobe en pauzedrankje

Johann Adolf Hasse was in de achttiende eeuw de meest geprezen operacomponist van Italië en Duitsland. In 1763 zette hij Pietro Metastasio’s libretto ‘Siroe, re di Persia’ op muziek. Hierin wordt de oudste zoon van koning Cosroe geconfronteerd met een achterbakse broer, een overijverige en wraakzuchtige geliefde en een vader die iedereen gelooft, behalve zijn eigen zoon. Sprookjesachtige barokopera met prachtige muziek en virtuoze bravourearia’s. De regie is in handen van Jakob Peters-Messer, dirigent is de Griekse George Petrou en in de begeleiding wordt voorzien door het Orkest van het Oosten. Met o.a. Nicholas Tamagna (Siroe), Myrsini Margariti (Laodice) en Rachel Kelly (Medarse).


Zestig opera’s schreef Johann Adolf Hasse (1699-1783). Maar toen eind achttiende eeuw de populariteit van de opera seria snel afnam, verbleekte de roem van de op dat moment meest geprezen operacomponist van Italië en Duitsland in even rap tempo. Onterecht, want zijn werk staat nog steeds als een huis. Hasse maakte graag gebruik van teksten van de gerenommeerde auteur Pietro Metastasio en zette ook diens populaire libretto ‘Siroe, re di Persia’ op muziek. In deze opera wordt de oudste zoon van koning Cosroe geconfronteerd met een achterbakse broer die uit is op de troon, een overijverige geliefde die zint op wraak, een prinses die haar liefde niet beantwoord ziet en een vader die iedereen gelooft, behalve zijn eigen zoon.
Deze barokopera voelt als een verhaal uit ‘Duizend-en-een-nacht’ en is zowel een sprookje over goed en kwaad als een ontroerend verhaal over échte mensen. De Nederlandse Reisopera combineert de prachtige muziek, vol virtuoze bravoure-aria’s en lang uitgesponnen zanglijnen, met een kleurrijke enscenering.


muziek: Johann Adolph Hasse | libretto: Pietro Metastasio | dirigent: George Petrou | regie: Jakob Peters-Messer | met: Nicholas Tamagna, Myrsini Margariti, Rachel Kelly, Juan Sancho, Hagar Sharvit en Nazan Fikret | toneelbeeld: Markus Meyer | licht: Guido Petzold | m.m.v. Orkest van het Oosten (zonder koor) | coproductie met het Oldenburgisches Staatstheater

Scènefoto's: Nienke Elenbaas

Een barokopera als een verhaal uit 1001-nacht met virtuoze bravourearia’s

Website: www.reisopera.nl

Deze voorstelling is onderdeel van de serie Opera

 

**** Volkskrant
Naar deze opera ga je niet voor een sluitend verhaal, wel voor de muziek en het schitterende decor.