Nicole Beutler Projects

oktober

Rabobank zaal

20:00 uur | dansvoorafje

Het ijs smelt, het klimaat verandert, gevestigde machtsverhoudingen beginnen te verschuiven. Grote onzekerheid ligt voor ons. ‘8: METAMORPHOSIS’ is een dansvoorstelling én een hedendaagse opera over het omarmen van de aankomende veranderingen. Zal het geleidelijk gaan of met pijnlijke schokken?

Na haar indrukwekkende Bauhaustrilogie keert regisseur en choreografe Nicole Beutler terug naar de grote zaal met een nieuw, tot de verbeelding sprekend Gesamtkunstwerk.

Met 8: METAMORPHOSIS maakt regisseur en choreograaf Nicole Beutler een dansvoorstelling én een hedendaagse opera over het omarmen van de aankomende veranderingen. Zal het geleidelijk gaan of met pijnlijke schokken? Acht mannen – dansers, zangers en een drummer – slepen je mee in een bezwerend ritueel voor de nieuwe tijd.
Geïnspireerd op de wiskundige overgangen in de zinsbegoochelende kunst van M.C. Escher transformeren bekende patronen tot verrassende nieuwe mogelijkheden. Het bevroren ritme van Henry Purcells ‘The Cold Song’ stuwt de voorstelling voort. Indringende koorzang, virtuoze percussie en een filmische soundtrack ontrafelen het muziekstuk langzaam tot een bevrijdende muzikale explosie. Op zoek naar een nieuw perspectief wordt de theaterzaal volledig omgedraaid. De ruimte wordt één groot levend organisme. Dans, muziek, lichtkunst en beeldende compositie versmelten moeiteloos tot een totaalervaring die alle zintuigen prikkelt.

Nicole Beutler (1969) maakt sinds twintig jaar multidisciplinaire dans- theater- en performancevoorstellingen. In 2017 creëerde ze DIDO DIDO in samenwerking met operagezelschap Silbersee: een theatrale en muzikale deconstructie van Henry Purcells beroemde aria ‘When I Am Laid’ uit Dido & Aeneas. Voor 8: METAMORPHOSIS verkent ze opnieuw de grenzen van het operagenre. Beutlers werk kenmerkt zich door grenzeloze diversiteit, verrassende vormentaal, intuitieve wijsheid en abstracte schoonheid. Dit maakt haar tot een unieke theater- en dansmaker in Nederland. In 2018 ontving Beutler de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, de grootste Nederlandse prijs voor kwaliteit en diversiteit in de podiumkunsten.

Concept, regie, choreografie: Nicole Beutler
Muziek: Gary Shepherd
Slagwerk: Frank Rosaly
Performers en medemakers: Felix Schellekens, Dominik Kraemer, Arnout Lems, Rob Polmann, Timo Tembuyser, Christian Guerematchi. Sebastian Pickering Pedersen (stagiair)
Second cast: João Dinis Pinho, Tijmen Teunissen (stagiair) Lichtontwerp: Minna Tiikkainen
Kostuums: Jessica Helbach
Decorontwerp: Julian Maiwald
Dramaturgie: Igor Dobricic
Artistiek assistent: Justa ter Haar
Dramaturgisch advies: Fabienne Vegt
Repetitor en tourbegeleiding: João Dinis Pinho\ Lichttechniek: Julian Maiwald\ Geluidstechniek: Valentijn Berkhout
Producent: Nicole Beutler Projects
Coproducent: Operadagen Rotterdam, Internationaal Theater Amsterdam
Met steun van: Ammodo, Fonds 21, Fonds Podiumkunsten, Amsterdam Fonds voor de Kunst.
Acquisitie en tourneeplanning: Theaterzaken Via Rudolphi

Een dansopera door Beutler, gebaseerd op de kunst van Escher

Website: nbprojects.nl

Deze voorstelling is onderdeel van de serie Serie Opera