Klassiek

Noord Nederlands Orkest

Bachs Matthäus-Passion

dinsdag

7

april
2020

19:30 uur

.

AEGON zaal

Prijs € 39,-
JONGEREN € 12,50
incl. garderobe en pauzedrankje

18:45 uur | inleiding gratis, wel reserveren

dinsdag

7

april
2020

19:30 uur

.AEGON zaal

Prijs € 39,-
JONGEREN € 12,50
incl. garderobe en pauzedrankje

18:45 uur | inleiding gratis, wel reserveren

Wie Pasen zegt zegt Matthäus-Passion. En wie Matthäus-Passion zegt zegt Bach. Een indrukwekkend meesterwerk liet hij ons na. Niet alleen als muziekstuk, maar ook als communicatief epos, als indringend en meeslepend menselijk verhaal. Barokspecialist Reinhard Goebel dirigeert deze uitvoering van de Matthäus-Passion, bijgestaan door een ware sterrencast met onder meer bariton Maarten Koningsberger en sopraan Johannette Zomer.

Dirigent: Reinhard Goebel

Met: Christian Immler (Jezus), Benjamin Glaubitz (evangelist), Johannette Zomer (sopraan), Maarten Koningsberger (bariton), Olivia Vermeulen (alt), Julian Habermann (tenor), koor: NNCK en Roder Jongenskoor

Programma: Johann Sebastian Bach: Matthäus-Passion, BWV 244

Deze uitvoering van de Matthäus Passion, volgens velen het mooiste en meest geniale koorwerk ooit geschreven, wordt gedirigeerd door barokspecialist Reinhard Goebel, bijgestaan door een sterrencast, met o.m. bariton Maarten Koningsberger en sopraan Johannette Zomer.

Bach componeerde de Matthäus Passion rond 1736. Het oratorium vertelt het verhaal van het lijden en sterven van Jezus, zoals opgetekend door zijn vriend en volgeling Matthäus. In aria’s, recitatieven en koralen komen alle betrokkenen aan het woord: de Hogepriester, stadhouder Pilatus, Petrus, Judas, gelovigen, tegenstanders, soldaten en dienaressen en uiteraard Jezus zelf. Deze rollen zijn verdeeld over solostemmen en groepen in de koren. Als koren werken in deze uitvoering mee het Noord Nederlands Concert Koor en een kinderkoor.

Tussendoor vertelt de tenor, in de rol van Evangelist, het verhaal. Wat de Matthäus Passion zo speciaal maakt, is de zorgvuldigheid waarmee Bach zijn muziek op de tekst heeft afgestemd. ‘Gott’ krijgt bijvoorbeeld altijd een hoge toon, passend bij diens hemelse status. Woorden als ‘verdriet’ en ‘tranen’ klinken telkens als een diepe zucht. Als Jezus neervalt om te bidden, dalen de strijkers met hem mee en als hij sterft, zwijgen ze.

Deze muziek raakt iedereen recht in het hart, daarvoor hoef je niet in God te geloven. Hoe dat kan? Dat is het mysterie van de Matthäus Passion. Ontrafelen lukt niet, het ondergaan en er door aangeraakt worden is onvermijdelijk.


Dirigent: Reinhard Goebel Met: Christian Immler (Jezus), Benjamin Glaubitz (Evangelist), Johannette Zomer (sopraan), Maarten Koningsberger (bas), Olivia Vermeulen (alt), Julian Habermann (tenor), Koor: NNCK en Roder Jongenskoor Programma: Johann Sebastian Bach: Matthäus Passion, BWV 244

LC in 2018: ‘NNO leek zich helemaal thuis te voelen in Bachs barokmuziek.’

Website: nno.nu

LC in 2018: ‘De koorzangers [lieten] veel kwaliteit en messcherpe inzetten horen. NNO leek zich helemaal thuis te voelen in Bachs barokmuziek.’

 

Deel deze voorstelling:   E-mail