Klassiek

JONGEREN € 12,50
Prijs € 34,-

19:15 uur | inleiding gratis, wel reserveren

Als veertienjarige maakte de Friese violiste Simone Lamsma haar solodebuut bij het NNO. Een van de eerste werken waarmee ze in 2009 heel Nederland versteld deed staan was het Eerste Vioolconcert van Sjostakovitsj. Inmiddels treedt zij op met de beroemdste dirigenten en orkesten in de mooiste concertzalen wereldwijd. Sjostakovitsj’ heel persoonlijke en aangrijpende meesterwerk is bij Lamsma dan ook in goede handen. Het NNO neemt u daarna mee op een afwisselend luisteravontuur: de onvergelijkbare Symfonische Dansen van Rachmaninov.

Dirigent: Kerem Hasan
Met: Simone Lamsma (viool)
Programma: Dmitri Sjostakovitsj: eerste vioolconcert in a, op. 99 – Sergei Rachmaninov: Symfonische dansen op. 46

Sjostakovitsj durfde zijn vioolconcert pas in 1954 in première te laten gaan, na de dood van dictator Stalin. Hij schreef het echter al in 1947, een gevaarlijke tijd, waarin elke kunstuiting die maar enigszins blijk gaf van individualiteit, creativiteit en spontaniteit door Stalin en zijn handlangers wreed werd onderdrukt. Want de Tweede Wereldoorlog was weliswaar voorbij, maar voor de Russische bevolking brak een periode van zuiveringen en verbanningen naar Siberië aan. Het Vioolconcert kan worden beluisterd als aanklacht tegen de Holocaust - Sjostakovitsj citeert soms joodse muziek - maar ook als ijzingwekkende schreeuw tegen de terreur van Stalin. In 2017 zei Simone Lamsma naar aanleiding van een cd-opname die ze toen maakte: “Sjostakovitsj is altijd fantastisch in het scheppen van een sfeer. In dit vioolconcert verwerkt hij bovendien zijn persoonlijke verdriet en daarmee krijgt de muziek een extra emotionele laag, waardoor het nog aangrijpender wordt.”
Rachmaninov pakte het heel anders aan dan Sjostakovitsj. Hij besloot na de Revolutie van 1917 om als concertpianist zoveel mogelijk buiten Rusland op te treden en in 1934 om zich definitief in Amerika te vestigen. De Symfonische Dansen schreef hij in zijn zomerhuisje op Long Island. Het stuk zit vol originele orkestrale effecten. Hij verwerkte delen uit zijn eerdere werken erin, maar ook muziek van Chopin en Tsjaikovski en swingende jazz.

Dirigent: Kerem Hasan Met: Simone Lamsma (viool) Programma: Dmitri Sjostakovitsj: Eerste Vioolconcert in a, op.99 – Sergei Rachmaninov: Symfonische Dansen op.46

Simone Lamsma: ‘Sjostakovitsj is altijd fantastisch in het scheppen van een sfeer’

Website: nno.nu