Klassiek

AEGON zaal

JONGEREN € 12,50

18:45 uur | inleiding gratis, wel reserveren

Beethovens negende symfonie is hét symbool van vrijheid en vrede in Europa. De oproep tot verbondenheid die Beethoven daarin doet, is nog steeds actueel. Daar komt bij: het jaar waarin we zijn 250e geboortejaar vieren is ook het jaar waarin de Tweede Wereldoorlog 75 jaar achter ons ligt. Daarom nodigt het NNO jonge mensen uit om een protestsong of ‘spoken word’ over democratie binnen Europa te schrijven. In alle opzichten een gedenkwaardig concert!

Dirigent: Risto Joost
Programma: Ludwig van Beethoven: Europa Steht! (Uit: Der glorreiche Augenblick, op. 136) – Singer-songwriters n.t.b. - Symfonie nr. 9 in d, op. 125

Beethovens Negende Symfonie is hét symbool van vrijheid en vrede in Europa. De oproep tot verbondenheid die Beethoven daarin doet, is nog steeds actueel. Voor Europese staatshoofden en regeringsleiders was dat in 1985, de Koude Oorlog was nog niet voorbij en de Berlijnse Muur stond nog recht overeind, reden om het slotdeel ‘Ode an die Freude’ tot ‘volkslied’ van de Europese Unie uit te roepen.
Beethoven wist uit ervaring hoe kwetsbaar de vrede in Europa was en hoe gevaarlijk macht in verkeerde handen kon zijn. Zijn idealen voor de mensheid las hij terug in de poëzie van Friedrich Schiller. Alle mensen moeten broederlijk samenleven, over de grenzen van rangen, standen en landen heen, tot in de hemel en het hiernamaals. Om deze boodschap kracht bij de zetten, voegde Beethoven de menselijke stem aan het orkest toe. Daarmee was hij de eerste componist die gezongen tekst in een symfonie opnam. Ook toen al was het publiek laaiend enthousiast over Beethovens grandioze hartenkreet; de première werd beloond met vijf staande ovaties.
Het jaar waarin we zijn 250e geboortejaar vieren is ook het jaar waarin de Tweede Wereldoorlog 75 jaar achter ons ligt. Daarom nodigt het NNO jonge mensen uit om een protestsong of ‘spoken word’ over democratie binnen Europa te schrijven. Een jury selecteert tien singer-songwriters die in de aanloop naar het concert worden gecoacht door een team van professionals. Een in alle opzichten een gedenkwaardig concert!

Dirigent: Risto Joost Met: Lenneke Ruiten (sopraan), Karin Strobos (mezzosopraan), Marcel Beekman (tenor), Bas (Andreas Wolf) en het NNCK Programma: Ludwig van Beethoven: Europa Steht! (Uit: Der glorreiche Augenblick, op.136) – Singer-songwriters n.t.b. - Symfonie nr. 9 in d, op.125

Beethovens tijdloze schreeuw om vrijheid en vrede

Website: nno.nu

Deze voorstelling is onderdeel van de serie Serie Noord Nederlands Orkest - Beethoven