Toneel

Salam

Rabobank zaal

Rabobank zaal

Alle grote verhalen beginnen met een klein verhaal. En vrijwel alle wereldconflicten vanuit teleurstelling of pijn. Nu de spanningen tussen de West en Oost steeds vaker oplopen, nemen het Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni en Asko | Schönberg de theaterbezoeker mee naar hoe het allemaal begon: een vader die niet weet hoe hij zijn vaderliefde moet tonen en twee broers die uit elkaar worden gedreven. Het verhaal van Abraham (gespeeld door Jack Wouterse).

Zowel de Koran als in de Bijbel vertellen het verhaal over Abraham en zijn zoons Izaäk en Ismaël. Ismaël is de eerste zoon van Abraham, verwekt bij een slavin, Hagar. Izaäk is de eerste zoon van Abrahams vrouw Sara. Izaäk wordt één van de grondleggers van het jodendom en het christendom, Ismaël de stamvader van de moslims.

De Marokkaans-Vlaamse schrijver Fikry El Azzouzi schrijft de teksten voor Salam. Grote religieuze en maatschappelijke conflicten worden terug gebracht tot een menselijk verhaal over liefde, spijt, jaloezie, ouder worden, de pijn van kinderloosheid en de worsteling met het ouderschap. Wie het werk van Guy Weizman kent, weet dat dit geen historisch bijbeldrama wordt. Weizman laat zich qua sfeer en energie liever inspireren door Tarantino’s From dusk Till Dawn. Net als bij andere producties speelt muziek een belangrijke rol: vijf jonge componisten schrijven speciaal voor het stuk nieuwe volksliederen, die beter passen bij een nieuwe, meer menselijke wereld.

Language no problem - boventitels

In de voorstellingen van het Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni wordt soms (toegankelijk) Engels gesproken. Dit wordt vertaald middels Nederlandse boventiteling. Alle Nederlandse teksten krijgen Engelse boventiteling. Daarmee zijn alle voorstellingen van het NNT en Club Guy & Roni, geschikt voor mensen die geen Nederlands spreken.

Cast & Creatives
Regie: Guy Weizman | Tekst: Fikry El Azzouzi| Choreografie: Roni Haver | Beeld: Ascon de Nijs | Componisten: Genevieve Murphy, Florian de Backere, Luke Deane, Yannis Kyriakides, Abderrahim Semlali, muzikale dramaturg/ begeleider: David Dramm

Met: Jack Wouterse, Bien de Moor, Bram van der Heijden, Senna Gourdou, Veerle van Overloop, Mohammed Azaay, Igor Podsiadly, Angela Herenda, Adam Peterson, Sofiko Nachkebiya, Harold Luya, Camilo Chapela, Maya Fridman (cello/zang), Daan van Koppen (saxofoon), Jochem Braat (toetsen), Jaber Fayad (ud), Wilco Oomkes (accordeon), Jacobus Thiele (percussie)

Grote, religieuze en maatschappelijke conflicten teruggebracht tot de menselijke maat

Website: www.nnt.nl

Het verhaal van Abraham is dan wel een bijbels drama, maar denkt u eerder aan Tarantino. Lees hier verder
VK **** -

De Volkskrant ****: “Resultaat: een geweldige, unieke, luidruchtige, soms finaal uit de bocht vliegende en ten slotte originele voorstelling, waarin aloude Bijbelse personages fris tot leven worden gebracht.”

Dagblad Trouw ****: “Salam is bomvol, ongemakkelijk, maar vernieuwend totaaltheater.”

Dagblad van het Noorden ****: “Salam is meer dan een voorstelling. Het is een belevenis.”