Toneel

Noord Nederlands Toneel

Dear Winnie

donderdag

13

februari
2020

20:30 - 22:15 uur
Geen pauze

Rabobank zaal

Prijs € 20,-
SERIEPRIJS € 12,50
incl. garderobe en pauzedrankje

19:30 uur | inleiding gratis, wel reserveren

korting met dbiebpas

donderdag

13

februari
2020

20:30 - 22:15 uur
Geen pauzeRabobank zaal

Prijs € 20,-
SERIEPRIJS € 12,50
incl. garderobe en pauzedrankje

19:30 uur | inleiding gratis, wel reserveren

korting met dbiebpas

Hoe is het om vrouw, zwart en activist te zijn? Wanneer kom je in opstand? En wanneer offer je je persoonlijkheid op voor een groter verhaal? Regisseur en zoon van een ANC-strijder Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens verbinden de verhalen van negen actrices, zangeressen en performers uit de Afrikaanse diaspora met het verhaal van Winnie Mandela. Zo worden kleine menselijke verhalen verweven met een groot verhaal uit onze geschiedenis.


Een voorstelling met veel muziek vol kracht, hoop en strijdlustigheid met Winnie Mandela als symbool voor een progressieve kracht binnen het door apartheid verdeelde Zuid-Afrika.

Tijdens de anti-apartheidsstrijd stuurde ANC-verzetstrijder Maurice Mthombeni (vader van regisseur Junior Mthombeni) een brief aan Winnie Mandela. Die brief werd echter onderschept en door de apartheidsregering in de nationale krant van Zuid-Afrika geplaatst - om zo tweespalt te zaaien binnen het ANC. Maurice Mthombeni vluchtte naar Europa en zette van daaruit de strijd verder.
Voor regisseur en zoon van een ANC-strijder Junior Mthombeni staat Winnie Mandela symbool voor een progressieve kracht binnen het door apartheid verdeelde Zuid-Afrika. Nu onbegrip tussen bevolkingsgroepen steeds hoger oploopt en een grijs gebied tussen goed en fout bijna niet meer lijkt te bestaan, vindt hij de tijd rijp om Winnie Mandela als inspiratiebron op het toneel te zetten. De voorstelling gaat niet alleen over Winnie die, ondanks vernedering, misbruik, misstappen en ballingschap, haar verzet tegen het apartheidsregime onverminderd bleef voortzetten. Dear Winnie, zoomt in op mensen die vandaag hun eigen strijd voeren. Waar halen zij hun immense kracht vandaan?
Na de gevierde voorstellingen Rumble in da jungle, Reizen Jihad en Malcolm X is het verhaal van Winnie Mandela een evidente volgende stap voor Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens. Met Dear Winnie, willen zij kiemen van inspiratie en hoop bij het publiek zaaien. Laat je onderdompelen in dit inspirerende verhaal tijdens een wervelende voorstelling vol muziek.

Over de aanstekelijke kracht van uitzonderlijke vrouwen, in het spoor van Winnie Mandela

Website: nnt.nl

De Volkskrant ⭐⭐⭐
“originele, en bij vlagen schitterende voorstelling, die inhoudelijk op bepaalde momenten behoorlijk ongemakkelijk is.”

Dagblad van het Noorden ⭐⭐⭐
"Een spetterende voorstelling"

NRC ⭐⭐⭐
“een gevarieerde performance, waarin allerlei verschillende stijlen en genres door elkaar heen lopen – van monologen van actrice Joy Wielkens via collectieve dansscènes van de hand van Alesandra Seutin tot de Rage Against The Machine-achtige hiphop van rapper Gloria Boateng.”

 

Deel deze voorstelling:   E-mail