Muziektheater

ORFEO, een drama van karton

Steef de Jong | Groots en Meeslepend

Accent zaal

Accent zaal

Theatermaker Steef de Jong wil de operette opnieuw uitvinden. Daarom keert hij terug naar de moeder aller opera’s en operettes: ‘L’Orfeo’ (1607) van Monteverdi. Orpheus zingt zó mooi dat de heersers van de onderwereld besluiten hem zijn overleden vrouw Eurydice terug te geven. Op één voorwaarde… Begeleid door een muzikant maakt De Jong een Orfeo-operette van nu.

Theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar Steef de Jong (1983) heeft een missie: het genre operette opnieuw uitvinden. In zijn voorstelling ‘ORFEO, een drama van karton’ gaat hij daarom terug naar de oorsprong: ‘L’Orfeo’ van Monteverdi uit 1607. Het werk wordt beschouwd als de eerste opera en de bewerking ‘Orphee aux enfers’ van Jacques Offenbach uit 1858 als de geboorte van de operette. In de mythe zingt Orpheus zo mooi dat de heersers van de onderwereld besluiten hem zijn overleden vrouw Eurydice terug te geven. De enige voorwaarde: hij mag niet omkijken als zij hem volgt uit de onderwereld. Bijna boven kijkt Orpheus toch om en verliest daarmee zijn geliefde voorgoed.
Drama staat in het werk van De Jong altijd in schril contrast met de lichtheid van zijn handgemaakte kartonnen pop-updecors, de humor en de verbeelding. Bijgestaan door een muzikant maakt hij een geheel eigen versie van de mythe, een Orfeo-operette van nu.

Concept en spel: Steef de Jong | regie: Ina Veen | muzikant: n.n.b. | licht: René Rood

Met handgemaakte kartonnen pop-updecors, humor én verbeelding!

Website: www.grootsenmeeslepend.nl

Lees hier het artikel dat verscheen in Trouw