Jazz

Rembrandt Frerichs & Hermine Deurloo Kwartet

Hothouse Redbad Jazz

Accent zaal

Prijs € 20,50

Accent zaal

Prijs € 20,50

Wat kun je allemaal doen met een mondharmonica? Als een van de weinige jazzmusici verkent Hermine Deurloo de mogelijkheden van het kleine blaasinstrument, dat door grootmeester Toots Thielemans liefkozend 'broodje' werd genoemd. Daarbij gaat Deurloo voorbij de welbekende grenzen van de jazz- en filmmuziek.

Samen met drie andere jazzmuzikanten brengt ze een combinatie van opwindende jazz en latin die neigt naar klassiek. Toots zou trots geweest zijn.

Wijlen ‘good old’ Toots Thielemans en de klank van de chromatische mondharmonica zijn voor eeuwig in ons collectieve geheugen gegrift en laat dat vooral zo blijven. De Belgische jazzvirtuoos verdient het voor altijd herinnerd te worden als de man die het onooglijke instrument beroemd en geliefd maakte.

Ondertussen verkent Hermine Deurloo, als een van de weinigen in de jazz, stap voor stap de mogelijkheden van het kleine maar fijne blaasinstrument voorbij de grenzen van de jazz- en filmmuziek. In dit kwartet musiceert ze met pianist Rembrandt Frerichs, en de Duitse cellist Jörg Brinkmann. De muziek die ze brengen is opwindende jazz vermengd met een portie latin maar overheersend in het samenspel is de benadering die we kennen van de klassieke muziek. De cello leent zich natuurlijk minder voor stuwende noten dan de contrabas. Hoewel het slagwerk het gebrek aan drive compenseert in stukken die het van de swing moeten hebben, maken de etherische, verstilde stukken de meeste indruk. Melodisch doet de pianist daarbij flinke duiten in het zakje, maar hun gezamenlijke ‘Living Here’ is toch vooral een ode aan de melancholische klankkleur van het ‘broodje’, zoals Toots zijn mondharmonica’s liefkozend noemde. 


Hermine Deurloo – chromatische mondharmonica

Rembrandt Frerichs - piano

Jörg Brinkmann – cello

n.n.b. - drums

Opwindende jazz en latin met een klassiek tintje

Website: www.redbad.nl