Toneel

Theater Utrecht

Platonov | Anton Tsjechov

Rabobank zaal

Prijs € 25,-
incl. garderobe en pauzedrankje

Rabobank zaal

Prijs € 25,-
incl. garderobe en pauzedrankje

Platonov van Theater Utrecht biedt een confronterende blik in het leven van een hechte groep vrienden die samenwonen in een grote loft in de stad. Ze worstelen met het leven, de liefde en met elkaar. Regisseur Thibaud Delpeut zet met tien jonge talentvolle acteurs op een briljante manier een voor iedereen herkenbaar en confronterend beeld van deze tijd neer. Delpeut maakte een radicale en moderne bewerking van de oorspronkelijke tekst (1881) van Anton Tsjechov (vertaling Jacob Derwig). Bereid je voor op een onstuimige avond in het theater!


Briljante kruising tussen Hamlet en Don Juan
In een tijd dat oude conventies niet meer gelden, alles mag en alles kan, liggen verwarring en misverstanden op de loer. Zo worstelt de charmante maar gedesillusioneerde Misja Platonov met de allesverzengende liefde. Hij deelt samen met negen vrienden een grote loft. Allemaal dingen ze naar zijn aandacht, zijn liefde. Waarom strijdt iedereen juist om hem? Waarom zit iedereen hem zo op de huid? Wat ziet zijn liefhebbende echtgenote Sasja in hem? En wat wil de trotse Anna, of die student Mark toch van hem? Waarom leggen al zijn vrienden hun hele hebben en houwen juist bij hem neer? Of ziet Misja, een soort kruising van een romantische Hamlet en een woest aantrekkelijke Don Juan, het gewoon allemaal verkeerd en zit hij vooral zichzelf in de weg?

Een springlevend verhaal van Tsjechov Tsjechov, één van de grootste Russische schrijvers in de literatuurgeschiedenis, schreef onder meer over de verwarring van jongeren in zijn tijd, eind 19e eeuw. Het stuk werd pas twintig jaar na zijn dood ontdekt. Regisseur Thibaud Delpeut, alom bejubeld om zijn radicale en vernieuwende visie, brengt het verhaal naar het heden als een hartverscheurend eerlijke voorstelling over de kracht van liefde. Een stuk waarin hij misschien meer dan ooit iets van zichzelf legt. Zelf zegt hij daarover: “Als ik niet veranderd was als mens, dan was ik als Platonov geworden.”


Tekst: Anton Tsjechov | Vertaling: Jacob Derwig | Regie, bewerking en muziek: Thibaud | Delpeut Spel: Claire Bender, André Dongelmans, Jacobien Elffers, Bram Gerrits, Isabelle Houdtzagers, Ward Kerremans, Tim Linde, Jesse Mensah, Ilke Paddenburg en Vincent van der Valk |  Dramaturgie: Joris van der Meer | Scenografie: Roel van Berckelaer | Kostuums: Dymph Boss | Castingadviezen: Hans Kemna

Fotografie: Jenneke Boeijink

Website: www.theaterutrecht.nl

Lees hier de recensie van de Trouw
Lees hier de recensie van de Volkskrant
Lees hier de recensie van het NRC
Lees hier de recensie van de Theaterkrant

de Volkskrant ★★★★☆ door Hein Janssen
“Theater Utrecht maakt eerlijke en gedurfde Platonov”

Trouw ★★★★☆ door Sandra Kooke
“Theater Utrecht toont jongeren en hun relatiegedoe in prachtige Platonov”

NRC ★★★★☆ door Elisabeth Oosterling
“Sidderende Platonov in een nacht vol seks, drank en drugs.”

Theaterkrant ★★★★☆ door Elise van Dam
“De groep jonge acteurs overtuigt in deze lappendeken van dialogen.”