Toneel

Toneelgroep Amsterdam

Het jaar van de kreeft

AEGON zaal

Prijs € 30,-
incl. garderobe en pauzedrankje

AEGON zaal

Prijs € 30,-
incl. garderobe en pauzedrankje

Wat als je niet mét maar ook niet zónder elkaar kunt? Onder regie van Luk Perceval brengen Maria Kraakman, Gijs Scholten van Aschat en Jeroen van Veen de geliefden uit Hugo Claus' roman Het jaar van de kreeft tot leven. In dit tragikomische verhaal over twee mensen die hun liefde als onafwendbaar noodlot én als missie ervaren, ontbreekt romantiek. Het stuk kreeg vijf sterren van NRC Handelsblad: ‘Vederlicht, frapperend en vloeiend.’


Luk Perceval regisseert een van zijn lievelingsromans bij Toneelgroep Amsterdam: ‘Het jaar van de kreeft’ van Hugo Claus. Net als het boek is de voorstelling een rollercoaster van absurde, tragikomische en fysiek uitputtende scènes tussen twee ontredderde mensen die niet met, maar ook niet zonder elkaar kunnen. De twee geliefden zitten gevangen in een onontkoombare spiraal van intimiteit en afstandelijkheid, trots en overgave, leven en dood. In provocerende, ontroerende en poëtische scènes zijn we getuige van de ontreddering die een grote passie veroorzaakt. Het is een verhaal zonder romantiek, over twee mensen die hun liefde ervaren als een onafwendbaar noodlot en een missie.
“Wondermooi is die uitbeelding van de aantrekkingskracht en verkennende erotische handelingen tussen de man en vrouw in de openingsscènes. Vanaf dat moment weet je dat ‘Het jaar van de kreeft’ een traktatie zal zijn. Vederlicht, frapperend en vloeiend, in de vaste hand van regisseur Luk Perceval.” (NRC Handelsblad *****)


Tekst: Hugo Claus | bewerking: Peter van Kraaij | regie: Luk Perceval | spel: Maria Kraakman, Gijs Scholten Van Aschat en Jeroen van Veen | scenografie: Katrin Brack | lichtontwerp: Mark van Denesse | muziek: Jeroen van Veen | choreografie: Ted Stoffer | kostuums: Annelies Vanlaere

Wat als je niet mét maar ook niet zónder elkaar kunt?

Website: www.tga.nl

NRC Handelsblad *****:
“Wondermooi is die uitbeelding van de aantrekkingskracht en verkennende erotische handelingen tussen de man en vrouw in de openingsscènes. Vanaf dat moment weet je dat ‘Het jaar van de kreeft’ een traktatie zal zijn. Vederlicht, frapperend en vloeiend.”

Trouw ****:
“Het is fascinerend om twee van de beste tekstacteurs van Nederland zich zo schaamteloos fysiek op hun rol te zien werpen.”

De Telegraaf ***½:
“Maria Kraakman en Gijs Scholten van Aschat hebben zich de afwijkende, uiterst fysieke speelstijl magnifiek eigen gemaakt.”