Toneel

Toneelgroep Amsterdam

Glazen Speelgoed

AEGON zaal

Prijs € 30,-
incl. garderobe en pauzedrankje

AEGON zaal

Prijs € 30,-
incl. garderobe en pauzedrankje

Toneelgroep Amsterdam speelt de klassieker 'Glazen Speelgoed' van de Amerikaanse schrijver Tennessee Williams. Een indringend verhaal over hoe moeilijk het voor kwetsbare mensen is om zich in de samenleving staande te houden. Bijvoorbeeld voor de kreupele Laura Wingfield uit St. Louis, die thuis een verzameling glazen dieren verzorgt en haar draai in de wereld niet kan vinden. De regie is in handen van Tony Award-winnaar Sam Gold.


In zijn klassieker ‘Glazen Speelgoed’ verhaalt de Amerikaanse schrijver Tennessee Williams over hoe moeilijk het is voor kwetsbare mensen om zich in de samenleving staande te houden. Laura Wingfield zit thuis en verzorgt haar geliefde verzameling glazen dieren. Haar alleenstaande moeder Amanda wil niets liever dan een goede toekomst voor haar, maar Laura is kreupel en het kost haar daardoor moeite haar draai in de wereld te vinden. Ondertussen verdient Laura’s jongere broer Tom de kost voor het gezin als magazijnbediende, terwijl hij droomt van het dichterschap, ver weg van de benauwde gezinssituatie in St. Louis. Als Amanda wederom een reddingsplan voor Laura in het honderd ziet lopen, vestigt ze haar hoop op een laatste redmiddel: een man zoeken voor haar dochter. Tom brengt desgevraagd een collega uit het magazijn mee, maar zijn komst zet de verhoudingen op scherp.
De regie is in handen van Tony Award-winnaar Sam Gold: “Met minimale dramatische middelen bereikt hij een groots effect en laat hij de spelers schitteren.” (Theaterkrant ****)

Eelco Smits  genomineerd voor de Arlecchino voor zijn vertolking van Tom in Glazen speelgoed
De jury: “Eelco Smits is het cement van de voorstelling. Het is niet de meest in het oog springende rol, maar als je goed kijkt, passeert een sprekende reeks aan emoties zijn gezicht. In prachtig, subtiel spel probeert hij keer op keer lucht toe te laten in een verstikkende gezinssituatie, zie je hem worstelen en bijna ten onder gaan. Onnadrukkelijk doch zeer sensitief spel.”


Tekst: Tennessee Williams | vertaling: Johan Boonen | regie: Sam Gold | spel: Hélène Devos, Chris Nietvelt, Harm Duco Schut en Eelco Smit | scenografie: Andrew Lieberman | kostuums: Woiciech Dziedzic

Klassieker van schrijver Tennessee Williams

Website: www.tga.nl

NRC Handelsblad ****:
“Verrukkelijke, voortreffelijke komedie.”

de Volkskrant ****
“Chris Nietvelt heeft haar rol zó goed onder controle en doseert al haar stemmingen zó goed dat je enkel maar naar haar wilt kijken.”

Noordhollands Dagblad
“Gold maakt er een voorstelling van die op een heel onnadrukkelijke wijze op alle fronten klopt. Geen grote dramaturgische ingrepen, geen opvallend decor. Alleen vier perfecte acteurs die een mooi, breekbaar verhaal neerzetten.”