Schatkamer van de klassieke muziek

Ook dit seizoen gaat de schatkamer van de klassieke muziek open. Beleef hoogtepunten uit deze muziek, in beeld en geluid, en ervaar de achtergronden, verteld door Rudolf Nammensma. Reserveer het geheel of een afzonderlijke cursus.

Brahms: componist in de schaduw van Beethoven
Donderdag 16 november
Brahms staat bekend als de componist die Beethoven opvolgde. Maar Beethoven wordt veel vaker gespeeld. Waaraan ligt dat? En waarom hebben muziekliefhebbers die Brahms linkslaten liggen volstrekt ongelijk? 

 

Pianiste Alice Herz-Sommer (110 jaar), een overlevende van Theresienstadt.
18 april 2024
Alice Herz-Sommer is 110 jaar geworden. Maar niets wees er op dat deze pianiste oud zou worden. Een deel van de Tweede Wereldoorlog zat ze onder erbarmelijke omstandigheden gevangen in een concentratiekamp. Toch is het anders gelopen. Hoe? Dat ervaart u vanmiddag.

 

Simon Vestdijk en zijn visie op de symfonieën van Sibelius
22 februari 2024
Simon Vestdijk is een liefhebber van klassieke muziek. En dat niet alleen. Hij schrijft er ook uitputtend over. Onder meer over het symfonische werk van Jean Sibelius, een componist die in twee landen leek te leven. Hij staat vanmiddag centraal.

 

Afternoon tea

Tweemaal gaat Rudolf Nammensma een afternoon tea verzorgen rond aansprekende thema’s. Dit seizoen staan de familie Strauss en musicalkoning Andrew Lloyd Webber centraal

Een vrolijke Kerst met de familie Strauss
10 december

Rond iedere jaarwisseling wordt het Weense publiek getracteerd op vrolijke driekwartsmaten. In de Musik Verein wordt eind december al een voorschot genomen op het Nieuwjaarsconcert. Elders staat Die Fledermaus op het programma. Hoeveel Strauss-en waren er eigenlijk? Kon Johann Senior wat opschieten met Junior? En wie verbrandde een deel van de nalatenschap van de familie? Deze afternoon tea, met veel beeld- en geluidfragmenten, is een mengeling van luchtige muziek en interessante, maar gespannen familieverhoudingen. Verteller is Rudolf Nammensma.