PAFFF - International Performing Arts Festival

PAFFF 2024

PAFFF is een verzameling unieke voorstellingen die oproepen tot radicale empathie. Hét festival voor eigenzinnige internationale podiumkunsten in de hoofdstad van Fryslân. Van 10 t/m 19 mei staan Stadsschouwburg De Harmonie, Podium Explore en TOON in het teken van PAFFF. Een plek waar publiek en kunstenaars samen komen om antwoord te geven op de volgende vraag:
 
“Welke verhalen weven we in onze collectieve verbeelding?”
 
Een concert, een voorstelling of een 'braai' op het podium; in een grote diversiteit aan vormen geven kunstenaars antwoord op deze vraag. Raak betoverd in de magisch gekleurde wereld van Encantado; laat je overdonderen door de levensenergie van de atletische muzikanten van One Song; ervaar de wereld voorbij wat je ogen je laten zien in Last Hope.

Programma

Lia Rodrigues - Encantado

Lia Rodrigues transformeert het podium in de magische, kleurrijke wereld van de ‘encantados’. Wezens die, volgens de oorspronkelijke bewoners van Brazilië, bewegen tussen hemel en aarde, duin en steen, mens en dier. Wezens die de wereld aanraken met hun magische krachten. Encantado betekent ‘betoverd’. Het krachtige ensemble van dansers laat het publiek de betekenis voelen, door alle soorten van zijn samen te brengen in een adembenemende choreografie.
 

La ReSentida / Marco Layera - La Posibilidad de la Ternura | The Possibility of Tenderness

Chileense tieners pakken de vloer in deze documentaire theatervoorstelling. Voortdurend wordt hen een mannelijkheid aangeleerd die kwetsbaarheid en affectie afstraft. Gevoeligheid en empathie worden gezien als zwakte. Aan de hand van hun levensverhalen bevragen deze zeven tieners de rol van mannelijkheid in onze maatschappij en in onze levens. Met humor en plezier tonen ze dat het ook anders kan.
 

Sarah Vanhee - Mémé

In Mémé (grootmoeder in het West-Vlaams) geeft Sarah Vanhee een stem aan het verhaal van vele onzichtbare vrouwen. Het leven van haar twee grootmoeders stond in het teken van twee soorten arbeid; kinderen baren en werken op het land en in het huis. Onzichtbare arbeid en onzichtbare levens. Vanhee brengt een ode aan die vrouwen, aan de aarde en aan het leven zelf.

Miet Warlop - ONE SONG

ONE SONG van de Belgische regisseur Miet Warlop is een explosie aan muziek en energie. Een groep performers betreedt de arena en gaat tijdens het performen van hun lied tot het uiterste. Een violist op een evenwichtsbalk, een toetsenist in een klimrek, elke performer wordt uitgedaagd en geeft zich volledig. “Hilarisch, energiek, indringend en hypnotiserend als een mantra”, aldus de Theaterkrant (keuze van de criticus).
 

Cuerpo Sur - Ultima Esperanza | Last Hope

Wat gebeurt er als we het zichtbare wegnemen, als we onze ogen sluiten? We leven in een wereld vol beelden, gefocust op alles wat zichtbaar is; netjes, glad en smetteloos. Zijn we ongevoelig geworden door de beeldenstorm die ons dagelijks overstroomt? Kunnen we nog ervaren voorbij de directheid van onze blik?
 

KRT - De Grote Krimp World Tour

Op een dag keert de groei van het heelal zich om en begint De Grote Krimp. Duik in een concert van de legendarische band KRT, die naar aanleiding van deze wereldschokkende gebeurtenis een comeback maakt. Met liedjes en teksten over onze krimpende wereld, steken ze het publiek een hart onder de riem. Maar kun je teruggrijpen naar het verleden als de toekomst zo wankel is? En is het podium wel de plek om eerlijk te zijn?

Dood Paard - Women in Troy, as told by our mothers

Women in Troy, as told by our mothers vertelt het mythische verhaal over de belegerde stad Troje vanuit het perspectief van de vrouwen en in het bijzonder vanuit die van de moeders.  Heden en verleden worden door elkaar geweven. Het persoonlijke en het mythische versmelten. Helden worden monsters, slachtoffers worden daders en uiteindelijk eist het koor de hoofdrol op.
 

Malicho Vaca - Reminiscencia

“Welk verhaal zal Google over ons vertellen als we er zelf niet meer zijn?” Grote sociale en politieke veranderingen zorgden ervoor dat je Chili regelmatig op de voorpagina van de kranten zag in de afgelopen jaren. Malicho Vaca gaat met Google Maps op zoek naar het verhaal van zijn grootouders en de protestverhalen van zijn generatie Chilenen. In dit filmische dagboek schetst de jonge regisseur Malicho Vaca een breekbaar beeld van een veranderend land, 50 jaar na de brute militaire staatsgreep die dictator Pinochet aan de macht bracht.
 

X_Yusuf_Boss presents: HIDDEN_Leeuwarden

Tijdens HIDDEN ontdekt X_YUSUF_BOSS de verborgen talenten van Leeuwarden. Met verschillende soorten makers; hiphopdansers, muzikanten en spoken word artiesten, wordt in korte tijd een afwisselende show gemaakt. De show zet jongeren in de schijnwerpers die niet vanzelfsprekend het grote podium van De Harmonie bespelen. Dit alles vindt plaats in een totaal getransformeerde Grote Zaal, waar de straat het theater in wordt gebracht voor een Zuid-Afrikaanse ‘Braai’, een plek waar de gemeenschap samenkomt om te drinken en te dansen.

Festivalhart TOON

Ontmoet elkaar voor of na de voorstellingen van PAFFF in festivalhart TOON. Het oude filmhuis is de plek voor ontmoeting en samenkomst van het festival. Hier vind je de festivalbar en het is de plek waar nagesprekken plaatsvinden. Ook presenteren talentvolle kunstenaars hun werk in TOON. Ontdek nieuwe werken van Maha Eljak, Willie Darktrousers en Roos Vink. In de oude filmzalen vind je de video-installaties van de Oezbeekse kunstenaar Saodat Ismailova.
 

Openingstijden 

Za 11 mei 13:00 - 01:00 uur
Zo 12 mei 13:00 - 23:00 uur
Di 14 mei 19:00 - 00:00 uur
Wo 15 mei 19:00 - 00:00 uur
Do 16 mei 19:00 - 00:00 uur
Vr 17 mei 13:00 - 01:00 uur
Za 18 mei 13:00 - 01:00 uur
 

Inspirerende nagesprekken

Kleedkamer 11

Gespreksleiders Ira Judkovskaja en Marijke Roskam bezoeken met bijzondere gasten de voorstelling en voeren een verdiepend nagesprek in TOON. Kom tot nieuwe inzichten in deze live-versie van de jubileumpodcast van De Harmonie.
 

Cloud 9

In een uniek format dat tijdens workshops ontwikkeld wordt, begeleidt een nieuwe generatie gespreksleiders Cloud 9 nagesprekken in TOON. Voor en door de ‘next generation’ van culturele talenten uit Leeuwarden. 
 

10 Minutes 10 Questions

Direct na de voorstelling is er een kort nagesprek op het podium. Het publiek schrijft vragen op papier en overhandigt ze aan de ceremoniemeester. Hij zet dan een wekker voor over 10 minuten. De performers komen terecht in een wervelwind van vragen, van bloedserieus tot hilarisch.
 
Fotografie door Xanne Wijkamp.
 

PAFFF wordt mogelijk gemaakt door:

Zoeken