Anouk van Dijk

Middenzaal

LNP

20:00 uur | dansvoorafje

Twee sterke dansers bewegen zich in Common Ground alsof het een choreografisch schaakspel betreft, één waar diepgewortelde regels door onverwachte bewegingen omver worden geworpen. Het is een reis binnen de veelzijdige relaties die we opbouwen, met zowel de wereld om ons heen als die met elkaar en waarvoor we een gemeenschappelijke basis zoeken.

Na acht jaar artistiek leiderschap van het Australische dansgezelschap Chunky Move is Anouk van Dijk terug in Nederland en hopelijk wordt zij weer een vaste verschijning in de Nederlandse theaters. Oktober 2021 komt de choreografe met een reprise van Common Ground, haar afscheidsvoorstelling bij Chunky Move.

Common Ground is een poëtische studie over gelijkenis, gelijkheid, territoriumafbakening en verschuivende krachten. De spanning tussen elkaar steunen en de restricties van wederzijdse afhankelijkheid wordt tot het uiterste getest. Dit adembenemende duet kan worden gezien als een utopisch ideaal van saamhorigheid. Een relatie beklonken in wederkerigheid, met alle consequenties van dien.

Voor Common Ground onderzocht choreografe Anouk van Dijk de dynamiek van macht. Het bracht haar naar de 17e eeuw, naar de geboorte van het klassieke ballet en naar de absolute monarchie van Lodewijk XIV. Hij verzegelde zijn alleenheerschappij door zelf de hoofdrol te dansen als Zonnekoning in een groots spektakel. Om hem draaide alles en hij zou Europa gaan veranderen.

Anouk van Dijk: “In een tijd waarin gelijkheid meer dan ooit hoog op de politieke agenda staat, vroeg ik me af wat er zou zijn gebeurd als Lodewijk XIV had opgetreden met een even sterke vrouw in de hoofdrol. Hoe zou het onze opvattingen over macht en gender hebben gevormd, de manier waarop we onze conflicten uitspelen, onze samenlevingen waarderen en ons mens-zijn uiten door middel van kunst?”

Concept en Choreografie: Anouk van Dijk
Gecreëerd voor en met: Tara Jade Samaya & Richard Cilli
Cast tournee 2021: Tara Jade Samaya & Javier Monzon
Compositie & geluidsontwerp: Jethro Woodward
Muziek: Jean Baptiste Lully, Johann Sebastian Bach
Decor & Kostuums: Marg Horwell
Lichtontwerp: Paul Jackson
Lichttechnicus/ operator: Claus den Hartog
Dramaturgisch advies: Jerry Remkes
Gecreëerd en geproduceerd door Chunky Move

Dansvoorafje
Om 20:00 uur is er een dansvoorafje in de Grote Foyer door 'De meisjes onder leiding van Marlien Seinstra'.

De Australische pers over Common Ground:
“Common Ground is een gerijpt werk van een choreografe op de toppen van haar kunnen.”
***** The Age

“Common Ground is een verfrissend direct duet. Een imposante kaalslag zonder opsmuk, rekwisieten en technologie, waarbij de kracht en schoonheid van de dansers in volle glorie te zien is.”
Dance Australia