Klassiek

Grote Kerk

Prijs € 25,-

Organisatie Appassionata

Iedereen kent Vader Jakob. Door de melodie na elkaar in te zetten ontstaat er een vierstemmig geheel. En wat past er beter bij BRISK dan ‘vier in één’? Het geluid van vier blokfluiten heeft iets van een levend orgel, iedere lijn krijgt een persoonlijke invulling. ‘Het is alsof een orgeltje wordt aangetoetst door een in al zijn vingers wakkere speler’. Maar het wordt nog mooier als dit avontuurlijke blokfluitkwartet en het orgel afwisselend spelen en soms ook samen. In dit programma gaat BRISK dat doen met een aanstormend orgeltalent, de jonge organist Laurens de Man.

Muziek van o.a. Dufay, Obrecht, Palestrina, Purcell, Schumann en een bewerking door Bach van een concerto van Vivaldi.

Voor canon schrijven dateert al uit de middeleeuwen en de renaissance: de Caccia, met stemmen die elkaar najagen en het ingenieuze contrapunt met imiterende stemmen van de Vlaams- Bourgondische componisten. Het komt allemaal voorbij: een Caccia, een intrigerende raadselcanon, fuga’s van Dufay en Obrecht, een Alma redemptoris mater van Palestrina waarin canons zijn verwerkt. Four in one is een aanduiding voor Engelse Catches en Rounds zoals die van Henry Purcell. Ook in de romantiek werd er nog volop met canons geëxperimenteerd. De Sechs Studien in kanonischer Form van Schumann zijn er een prachtig voorbeeld van.

BRISK is een term uit de Engelse Consortmuziek. Deze aanduiding voor tempo en sfeer komt veel voor in de muziek van Purcell, Locke en tijdgenoten. Het woord betekent levendig, wakker en snel. En dat is ook precies wat BRISK recorder quartet Amsterdam is: een energiek, inventief en vernieuwend ensemble.

Laurens de Man (1993, 's-Hertogenbosch) studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2014 behaalde hij voor beide instrumenten cum laude zijn bachelordiploma, iets wat in Nederland nog nooit eerder gebeurd is. In 2016 slaagde hij cum laude voor zijn masterexamen orgel en in 2017 deed hij masterexamen piano (predicaat 'uitmuntend'). Sinds oktober van dat jaar vervolgt hij zijn studie aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar (Konzertexamen Orgel).

Website: appassionata-leeuwarden.nl